Nieuws

07.09.2023

De tien mediawijsheid interventies

Er is een groot aanbod van mediawijs interventies die betrekking hebben op desinformatie. BENEDMO identificeerde ruim 100 interventies van maar liefst 76 verschillende aanbieders. Met deze publicatie wordt een overzicht gemaakt van goed bruikbare Nederlandstalige materialen (lespakketten, spellen, video’s etc.) die mediawijs professionals in hun programma’s over desinformatie kunnen implementeren en tot een selectie van interventies te komen die het BENEDMO consortium aanbeveelt.

Tien mediawijsheid interventies

BENEDMO beveelt de volgende 10 mediawijsheid interventies aan:

Over de selectieprocedure

Hoewel er meerdere overzichten van (educatief) aanbod zijn, is het voor een leerkracht/leraar, bibliothecaris, jeugdwerker of andere mediawijs professional niet gemakkelijk om inzicht te verkrijgen in de bruikbaarheid van al deze interventies. Daarnaast is er geen algemeen erkend kwaliteitsframework of keurmerk waarmee dit soort materialen worden beoordeeld. Om hen te helpen selecteerde BENEDMO aan de hand van bepaalde criteria en op basis van praktische ervaring uit het BENEDMO-netwerk een aantal interventies die een aanbeveling verdienen. Deze criteria zijn:

 • Het materiaal is gratis
  Dit betekent dat het zonder betaling, in sommige gevallen met een speciale inlog, is te gebruiken en/of downloaden. Hiermee spelen financiële middelen geen rol in de toegankelijkheid van educatieve lesmaterialen.
 • Het materiaal is makkelijk inzetbaar
  Dit betekent dat het direct bruikbaar is, een duidelijke handleiding heeft en geen lange opleiding vergt.
 • Het materiaal is herkenbaar voor doelgroep
  Onderwerpen en definities worden begrijpelijk gemaakt en toegankelijk gepresenteerd aan de hand van beeldmateriaal of casussen die aansluiten bij de belevingswereld van de beoogde doelgroep.
 • Het materiaal is bruikbaar in diverse settings
  Dit betekent dat het te gebruiken is op scholen, tijdens 1-op-1 begeleiding en jeugdwerk.
 • Het materiaal kan (door leerkracht, jeugdwerker, bibliotheekmedewerker, etc.) naar een eigen context aangepast worden
  Voor bv. lesmateriaal en affiches is een creative commons license essentieel. Voor video’s geldt dat de video’s “deelbaar” zijn.
 • Het materiaal is tijdloos.
  Dit betekent dat de interventie niet specifiek gebonden is aan één event, zoals bijvoorbeeld de coronacrisis. Wel kunnen dergelijke casussen als voorbeeld worden gegeven.

Omdat het een Vlaams-Nederlandse samenwerking betreft worden in deze inventarisatie zowel Vlaamse als Nederlandse interventies opgenomen.

Rapport

Lees hier het volledige rapport: De tien Mediawijsheid interventies.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief