Inspiratiewebinar factchecking

Online

Van initiatieven om factchecking bij het brede publiek te brengen, tot tools die met behulp van artificiële intelligentie of open-source inlichtingen (OSINT) desinformatie detecteren.

Laat je inspireren door de partners van BENEDMO, de Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie, voor en door factcheckers, mediabedrijven, wetenschappers en andere experts.
De webinar start met een korte intro over het BENEDMO-project en enkele factcheck initiatieven voor het brede publiek. Nadien kan je kan aansluiten bij een sessie rond tools of onderzoek.

(Her)bekijk de webinar hier.

Volledig programma

  • Initiatieven
    • deCheckers – Jan Jagers
      Jan Jagers licht toe hoe deCheckers als Vlaamse non-profitorganisatie samenwerkt met Vlaamse partners, wat de meerwaarde van die samenwerking is, en hoe deze kan worden uitgebreid met Nederlandse factcheckers.
    • Nieuwscheckers – Peter Burger
      Nieuwscheckers is een Nederlands factcheck-initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Coördinator Peter Burger deelt aan de hand van een case op welke manieren je kan video-checken en hoe Nieuwscheckers in zijn werk gaat.

 

  • Tools
    • Verificatie van oorlogsberichten aan de hand van open-source inlichtingen (OSINT) – Annique Mossou (Bellingcat)
      Internationaal burger-onderzoeksjournalistiek netwerk Bellingcat deelt hoe ze aan slag gaan met een interactieve kaart en open-source inlichtingen (OSINT) om het oorlogsgeweld in Oekraïne te onderzoeken. Daarbij overlopen ze hun aanpak om een concreet Twitterbericht te verifiëren.
    • Detectie van desinformatie met behulp van artificiële intelligentie – Guy De Pauw (Textgain)
      Veel tools beloven om met AI factchecking te automatiseren. De waarheid is dat de state-of-the-art in AI nog lang niet klaar is om dit ingewikkelde proces van de journalist over te nemen. In deze presentatie vertelt Textgain over de tooling die zij ontwikkelen om alvast de meest repetitieve aspecten van de detectie van desinformatie te automatiseren. Ze gaan hierbij dieper in op de mogelijkheden, maar vooral ook de beperkingen van AI.

 

  • Onderzoek
    • Effectiviteit van interventies om desinformatie te bestrijden – Michael Hameleers (Universiteit van Amsterdam)
      Desinformatie wordt vaak beschouwd als een bedreiging voor de samenleving democratie. Er bestaan echter verschillende interventies om de negatieve effecten van desinformatie te bestrijden of voorkomen – zoals factchecks en mediawijsheid-initiatieven die burgers wapenen tegen desinformatie. Maar wat weten we over de effectiviteit van dergelijke interventies, en welke doelgroepen zijn het meest vatbaar? Michael Hameleers (Universiteit van Amsterdam) presenteert empirische bevindingen uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken om de effectiviteit van interventies te bespreken, alsook de condities waaronder deze interventies effectief of minder effectief zijn.
    • Inzichten om factchecks te promoten op sociale media aan de hand van cartoonfiguren –  Michaël Opgenhaffen (KU Leuven)
      In deze presentatie gaat Michaël Opgenhaffen (KU Leuven) dieper in op hoe factchecks als interventies via sociale media gepromoot kunnen worden. Daarbij licht hij toe hoe en waarom ze bij Factcheck.Vlaanderen vriendelijke cartoonfiguurtjes genaamd ‘Tooties’ hebben ingezet om hun factchecks op de tijdlijn van verspreiders van desinformatie te krijgen. Via een experimentele studie is de effectiviteit van deze Tooties vergeleken met meer klassieke manieren om factchecks te verspreiden. Deze inzichten kunnen gebruikt worden door factcheckerorganisaties en nieuwsorganisaties bij het verspreiden van hun factchecks op sociale media. 

schrijf je hier in

Bekijk al onze evenementen.

20.04.2022

NL

Open evenement

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief