Onderzoek

13.04.2022

Een vergelijking van de effecten van interventies op het gebied van mediawijsheid en fact-checkers als reactie op politieke desinformatie in de VS en Nederland

Onderzoek door: Michael Hameleers

Hoewel voorafgaand onderzoek belangrijke inzichten heeft geleverd wat betreft de gevolgen van mis- en desinformatie en de effectiviteit van corrigerende informatie, weten we beduidend minder over hoe de verschillende soorten interventies – zoals mediawijsheid en factcheckers – kunnen worden gecombineerd om verschillende vormen van misinformatie tegen te gaan. Met die achtergrond zijn er experimenten gedaan in de VS en in Nederland (N=1,091) waar mensen werden blootgesteld aan “evidence-based” of “fact-free” anti-immigratie misinformatie, factchecks en/of mediawijsheid interventies. Er is gebleken dat “evidence-based” misinformatie gezien wordt als geloofwaardiger dan “fact-free” misinformatie en dat een combinatie van mediawijsheid en factcheck interventies de meest effectieve manier is om overeenstemming en waargenomen nauwkeurigheid van misinformatie in verschillende landen te verlagen. Deze bevindingen hebben een impact op de journalistiek en beleidsmakers die mis- en desinformatie willen bestrijden.

Lees hier het volledige artikel (in Engels)

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief