BENEDMO wil de verspreiding van desinformatie in Vlaanderen en Nederland voorkomen en tegengaan. Dit initiatief is onderdeel van een groter Europees project (EDMO) waarin meerdere landen samenwerken rond desinformatie. De Vlaams-Nederlandse BENEDMO-hub bestaat uit een kern van acht consortiumpartners, vier associate partners en een kennisnetwerk van desinformatie-experts afkomstig uit verschillende disciplines. Lees hier meer over ons netwerk.
Twee keer per jaar komt de BENEDMO deelnemersraad samen om expertise te delen en BENEDMO-activiteiten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het werkveld en de maatschappij. Hier kan je de huidige deelnemersraad terugvinden.
BENEDMO heeft als doel om desinformatie te monitoren en tegen te gaan, mediawijsheid te bevorderen en onderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van factchecks. Dat doen we via de volgende activiteiten:
1. Netwerk
BENEDMO creëert een netwerk van desinformatie-experts, zodat factcheckers, academici, mediaprofessionals en andere relevante maatschappelijke actoren elkaar kunnen versterken met praktische kennis en wetenschappelijke inzichten.
2. Methoden & technologie
BENEDMO ontwikkelt nieuwe onderzoeksmethoden en -middelen om factchecks uit te voeren en desinformatiecampagnes in een vroeg stadium te detecteren in Vlaanderen, Nederland en andere EU-landen.
3. Onderzoekslab
BENEDMO ontwikkelt een digitaal onderzoekslab om de effectiviteit van factchecking systematisch te onderzoeken. De resultaten zullen door de hub gebruikt worden voor de ontwikkeling en het testen van evidence-based interventies.
4. Mediawijsheid
BENEDMO inventariseert welke lesmaterialen bestaan op het gebied van mediawijsheid en brengt een selectie hiervan onder de aandacht bij een breder publiek. Daarnaast bekijken we ook het aanbod en de behoefte aan leermaterialen voor mediaprofessionals en journalisten. Op basis daarvan kunnen we aangepaste trainingen ontwikkelen.
Consortiumpartners
Bellingcat
Bellingcat is een internationaal burger-onderzoeksjournalistiek netwerk, gespecialiseerd in het vergaren van open-source inlichtingen (OSINT) aan de hand van online verifieerbare bronnen zoals social media en open data. Deze non-profitorganisatie focust op een breed scala aan sociaal relevante onderwerpen en internationale conflicten, waarvan vele te maken hebben met mis- en desinformatie. Bellingcat gebruikt een evidence-based methode om onrecht te onthullen en gerechtigheid, verantwoordelijkheid en transparantie te bevorderen.
Beeld & Geluid
Beeld & Geluid is een nationaal instituut voor media en cultuur met een mediacollectie die bestaat uit meer dan één miljoen uur aan materiaal, en waaraan dagelijks nieuw materiaal wordt toegevoegd. Beeld & Geluid biedt haar collectie aan verschillende gebruikers aan, onder wie journalisten, studenten, onderzoekers, erfgoedorganisaties en het algemene publiek. Met de collectie, expertise en activiteiten wil Beeld & Geluid bijdragen aan een open en vrije samenleving.
Textgain
Textgain is een bedrijf dat Natural Language Processing (NLP) technologieën ontwikkelt om inzichten te halen uit digitale documenten. Textgain coördineert het European Observatory of Online Hate dat met behulp van Artificial Intelligence schadelijke sociale trends en spanningen detecteert in online berichten. Binnen BENEDMO zal Textgain deze technologie doorontwikkelen om op een effectieve manier bronnen van polarisatie en desinformatie te ontdekken, zodat journalisten en moderators sneller de schadelijke effecten van dergelijke berichten kunnen verzachten.
Universiteit Leiden
Vanuit de Universiteit Leiden neemt Nieuwscheckers deel aan BENEDMO. Nieuwscheckers is een factcheck-initiatief dat onderwijs, onderzoek en journalistieke praktijk verenigt. Factcheckers en studenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media controleren nieuwsberichten, beweringen van politici en socialmediaposts. De factchecks worden gepubliceerd op nieuwscheckers.nl.
Universiteit Amsterdam
De Political Communication & Journalism Group van de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) brengt een team van onderzoekers met expertise op het gebied van desinformatie en de bijhorende effecten samen. Ze hebben onder meer experimentele studies gepubliceerd over de impact die desinformatie en deep fakes kunnen hebben op politieke voorkeuren. Ook doen ze onderzoek naar de effectiviteit van factchecks en mediawijsheid.
Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
De VRT is de openbare omroep van de Vlaamse gemeenschap in België. De VRT wil alle Vlamingen informeren, inspireren en verbinden, en zo de Vlaamse samenleving versterken. Binnen deze omroep verzorgt VRT NWS als nieuwsdienst de nieuws- en actualiteitenprogramma’s op verschillende zenders, kanalen en digitale platformen. Ook heeft de VRT een gespecialiseerde redactie die zich richt op Data, Desinformatie en Technologie (DDT). Zo heeft de VRT ruime ervaring met factchecking via de bijhorende rubrieken in tal van online en tv-formats, alsook met de creatie van content rond mediawijsheid, zoals bij de educatieve toolbox ‘EDUbox nepnieuws’.
Katholieke Universiteit Leuven
KU Leuven is een internationaal georiënteerde universiteit die, via de master Journalistiek, een van de entiteiten is achter Factcheck.Vlaanderen. Dit is een onafhankelijk non-profit project dat in 2019 is ontstaan en dat zich toewijdt aan het factchecken van online content en publieke uitspraken. Met behulp van Artificial Intelligence identificeren ze desinformatie op sociale media, die naderhand wordt gefactcheckt door het redactieteam dat bestaat uit professionele factcheckers en studenten.
Algemeen Nederlands Persbureau
Het ANP levert sinds 1934 onafhankelijk en feitelijk correct nieuws aan media en andere organisaties. Bij het productieproces van het ANP zijn dagelijks 250 werknemers betrokken. Zij verifiëren binnenkomende informatie, geruchten, persberichten en andere mediaberichten en voorzien deze van context. De nieuwsberichten, radiobulletins, foto’s en graphics die hieruit voortkomen, vormen de bouwstenen van vele mediaproducties.
Associate partners
Knack
Voor BENEDMO zal VRT NWS nauw samenwerken met Knack, dat formeel niet tot het consortium toetreedt. Knack is hét nieuwsmagazine bij uitstek in Vlaanderen. Het biedt achtergrondinformatie over de actualiteit in binnen- en buitenland, en focust in het bijzonder op economie, politiek, cultuur, maatschappij en sociale media. Knack Magazine is een uitgave van het mediabedrijf Roularta Media Group. Knack begon in 2012 met een wekelijkse aparte factchecking rubriek. In 2019 tekende het in op het International Fact-Checking Network, en in 2020 volgde een samenwerking met Facebook via zijn third-party factchecking programma.
Pointer
Pointer is het onderzoeksjournalistieke platform van de publieke omroep KRO-NCRV. Elke week wordt er op tv, radio en online gepubliceerd over onze onderzoeken. Bij Pointer richten we ons op wat wij noemen ‘de burger in de knel’: daar waar de burger in de verdrukking raakt in het systeem, gaat Pointer op zoek naar de oorzaken, de verantwoordelijkheden en probeert ook te laten zien wat het perspectief is voor de burger. Daarnaast is het opsporen en debunken van desinformatie een belangrijke taak voor de redactie van Pointer.
Mediawijs (kennispartner)
Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid en imec vzw. Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en begrijpen om deel te nemen aan onze maatschappij. Mediawijs zal als kennispartner betrokken zijn bij de mediawijsheid-activiteit van BENEDMO en is daarnaast consortium partner van de Belgisch-Luxemburgse hub BELUX.
Netwerk Mediawijsheid (kennispartner)
Netwerk Mediawijsheid zal als kennispartner betrokken zijn bij de mediawijsheid-activiteit van BENEDMO. Het netwerk zet zich als Nederlandse netwerkorganisatie in voor de missie ‘Iedereen mediawijs’. Dat doen ze met meer dan duizend aangesloten organisaties die zich actief inzetten voor mediawijsheid. Dat zijn onder meer bibliotheken, culturele instellingen, mediacoaches, ontwikkelaars, uitgeverijen, onderzoeksinstituten, ict-bedrijven, mediaproducenten en welzijnsorganisaties.
EDMO HUBS
- Adria Digital Media Observatory (ADMO)
- Baltic Engagement Centre for Combating Information Disorders (BECID)
- Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media (BROD)
- Central European Digital Media Observatory (CEDMO)
- Observatoire De L’information Et Des Medias (De Facto)
- Belgium-Luxembourg Research Hub On Digital Media And Disinformation (EDMO Belux)
- German-Austrian Digital Media Observatory (GADMO)
- HDMO – Hungarian Hub Against Disinformation
- Iberian Digital Media Research And Fact-Checking Hub (Iberifier)
- Italian Digital Media Observatory (IDMO)
- Ireland Hub
- Mediterranean Digital Media Observatory (MedDMO)
- The Nordic Observatory For Digital Media And Information Disorder (Nordis)