Onderzoek

17.05.2022

Hoe archiveer je Telegramcontent om Ruslands invasie in Oekraïne te documenteren

De berichtendienst Telegram is zeer populair op het Russische internet. Nu Facebook geblokkeerd is en Twitter aan banden is gelegd, is het ook een van de laatste sociale netwerktoepassingen die volledig toegankelijk zijn voor internetgebruikers in Rusland.

De afgelopen dagen is Telegram van groot belang geweest voor het documenteren van de Russische invasie in Oekraïne. Oekraïners posten regelmatig video’s en foto’s die getuigen van de omvang van de verwoestingen die door de oorlog zijn aangericht. Dankzij dit materiaal is het mogelijk om aanvallen op burgers geografisch te lokaliseren en het gebruik van clustermunitie door het Russische leger vast te stellen.

De online mediaomgeving in Rusland en Oekraïne is momenteel zeer onstabiel. Door content vanaf de grond te archiveren, kunnen onderzoekers er nog steeds gebruik van maken als een gebruiker een post verwijdert, als een kanaal wordt verwijderd, of als een heel platform ontoegankelijk wordt. Door inhoud te archiveren kan deze jarenlang bewaard blijven.

In dit artikel legt Bellingcat uit hoe je een specifieke post, afbeelding of video archiveert.

 

 

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief