Onderzoek

17.05.2022

‘State of the Art’ rapport door MediaNumeric

Het 'State of the Art' rapport geeft een overzicht van datagedreven storytelling in de journalistiek en in de creatieve industrie, en van digitale verificatie van desinformatie en misinformatie, beter bekend als factchecking.

Digitalisering heeft alle aspecten van het nieuwsmedialandschap veranderd, van de manier waarop inhoud wordt gecreëerd tot de manier waarop deze wordt verspreid en de interactie ermee. Drie factoren bepalen het aanzien en het verdere toekomstbeeld van de nieuwsmedia in Europa: afnemend vertrouwen en informatieverstoring, digitalisering en veranderend gedrag van gebruikers, en de overheersing van wereldwijde technologie en AI. Deze verschijnselen brengen de fundamenten van het beroep van journalist aan het wankelen.

Het ‘State of the Art’ rapport onderzoekt het belang voor steeds meer mensen om te werken met grote datasets en digitale systemen, alsmede de vraag wie deze vaardigheden zou moeten leren en welke voordelen dit heeft voor mediaorganisaties en voor de samenleving als geheel. Er wordt gekeken naar de instrumenten en werkwijzen voor opleidingen op dit gebied, dat nog betrekkelijk recent is.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief