Foto: Raymond van Olphen

Nieuws

07.06.2022

BENEDMO aanwezig op NPO Innovatiefestival

Op donderdag 2 juni was BENEDMO aanwezig op het NPO Innovatiefestival in Hilversum. Tijdens een interactieve workshop gingen projectcoördinator Johan Oomen, Annique Mossou (Bellingcat), Yordi Dam (ANP) en Maaike Reinhoudt (Nieuwscheckers) in gesprek met de aanwezigen over de aanpak van misinformatie.

De sessie leverde interessante nieuwe inzichten op voor BENEDMO. Projectcoördinator Johan Oomen: “De workshop leverde een aantal concrete ideeën op over hoe BENEDMO de mediasector kan ondersteunen om de impact van misinformatie te verkleinen. Bijvoorbeeld door samenwerkingen tussen omroepredacties en factcheckers uit het BENEDMO-netwerk tot stand te brengen, en tools en methoden te delen die het proces van factchecking optimaliseren. We zullen komende periode de samenwerking met omroepen verder intensiveren, ook in het kader van ons werk op het gebied van mediawijsheid-trainingen gericht op professionals.”

Ook het publiek was enthousiast. Yaniv Wolf (KRO-NCRV) “Ik vond de sessie erg interessant. Door de open opzet van de workshop was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en kennis uit te wisselen. Ik was me er bijvoorbeeld nog niet van bewust dat factcheckers het ook publiceren als een bewering wél blijkt te kloppen. Ik denk dat dat goed is, want dat vergroot het vertrouwen in de organisaties die de factchecks doen. Zeker bij de doelgroepen die daar wantrouwig tegenover staan”.

Esther Rosier (EO) vult aan: “Ik vind de verbinding die BENEDMO legt tussen verschillende partijen die researchen en factchecken erg waardevol. We zijn in de journalistiek vaak met dezelfde onderwerpen bezig, waardoor we dubbel werk doen. Die tijd zou je beter kunnen besteden aan betere, langere en grondigere producties”.

 

Foto: Raymond van Olphen

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief