Factchecks

07.06.2022

Mei factchecks in de kijker

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Nee, het WEF heeft geen eigen paramilitair korps dat journalisten oppakt

Door Knack

Een video opgenomen in de marge van de jaarlijkse samenkomst van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos zou leden tonen van een politiemacht van het WEF terwijl ze een journalist oppakken. Dat klopt niet, het ging om de reguliere Zwitserse politie en de persoon in de video werd niet aangehouden.

Bekijk de factcheck hier.

Video van Zelensky met vervalste ondertitels gaat viraal

Door Knack

Op sociale media wordt een filmpje gedeeld waarin de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tegen Oekraïense soldaten zou zeggen ‘We zullen het doen zoals in Boetsja en opnieuw zal niemand ons verdenken. We schieten ‘s nachts!’. Het blijkt te gaan om een oud filmpje uit 2019, waaraan een foute vertaling is toegevoegd. We beoordelen de tweet daarom als onwaar.

Bekijk de factcheck hier.

Vervalste tweet Marc Van Ranst gaat na twee jaar ook viraal in Nederland

Door VRT NWS

Op Twitter gaat een oud bericht rond waarin viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) gezegd zou hebben dat het een keuze was om ouderen in woonzorgcentra te laten sterven in plaats van hen te hospitaliseren. Maar die tweet uit 2020 is vervalst en afkomstig van een nepprofiel. In Nederland ging in mei 2022 het bericht viraal nadat Van Ranst te gast was in de Nederlandse Tweede Kamer.

Bekijk de factcheck hier.

Neen, schutter Texaanse basisschool was geen transgender, illegale migrant

Door VRT NWS

Op sociale media wordt beweerd dat Salvador Ramos, de schutter die in een basisschool in Texas 21 mensen doodschoot, een illegale en transgender immigrant was. Dat klopt niet. Het bericht wordt verspreid met foto’s van een transgenderartieste die niets met het drama te maken heeft.

Bekijk de factcheck hier.

Ja, er bestaat een Oekraïense ‘vijandenlijst’ waar Viktor Orbán op staat

Door Factcheck.Vlaanderen

Online staat te lezen dat de Hongaarse premier Viktor Orbán op een Oekraïense ‘vijandenlijst’ is gezet. Het bericht klopt. De lijst is geen initiatief van de Oekraïense overheid, maar de Oekraïense regering treedt er ook niet tegen op.

Bekijk de factcheck hier.

Niet 33%, maar 15% van de geproduceerde tarwe komt uit Rusland en Oekraïne

Door Factcheck.Vlaanderen

Volgens verschillende media produceren Rusland en Oekraïne samen “een derde van de tarwe in de wereld”. Dit klopt niet. Uit statistieken van de Voedsel- en Landbouworganisatie blijkt dat de twee landen goed zijn voor 14,5% van de wereldwijd geproduceerde tarwe.

Bekijk de factcheck hier.

Apenpokken komt niet uit een laboratorium

Door Nieuwscheckers

Sociale media en complotsites verspreiden de voorbije week verhalen dat het apenpokken-virus een laboratoriumstam is. Er wordt tegelijkertijd gehint op een verband met biowapen-onderzoek in Oekraïne. Het zijn verzinsels, gevoed door anonieme geruchten en Russische desinformatie over Westerse labs in Oekraïne. Zulke complotverhalen zijn een terugkerend thema bij de opkomst van nieuwe ziekteverwekkers.

Bekijk de factcheck hier.

Telegramkanaal Zelensky postte inderdaad foto van soldaat met SS-doodshoofd

Door Nieuwscheckers

Een doodshoofdsymbool, gebruikt door de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog, zou op officiële socialemediakanalen van de Oekraïense overheid zijn verschenen. Dit beweerde blckbx in een artikel van 10 mei. Een foto van een militair met het doodshoofd op zijn uniform werd inderdaad op het officiële Telegramkanaal van Zelensky gepost, maar kort daarna verwijderd. Of de foto ook op andere overheidskanalen te vinden was, is niet te verifiëren.

Bekijk de factcheck hier.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief