Nieuws

28.06.2022

EDMO-conferentie

Van 13 tot 14 juni was BENEDMO aanwezig bij de jaarlijkse conferentie van EDMO in Brussel.

Tijdens dit tweedaagse evenement kwamen de verschillende Europese hubs samen om te reflecteren op de activiteiten van EDMO, bijvoorbeeld op het gebied van Oekraïne- en COVID-19 gerelateerde desinformatie. Daarnaast was er tijdens de bijeenkomst aandacht voor de vernieuwde Code of Practice, waarin partijen als Facebook en Google zich vrijwillig committeren aan strengere regels om desinformatie tegen te gaan. 

Programmamanager van BENEDMO Julia Conemans kijkt terug op een geslaagde conferentie: “Het was een nuttige en inspirerende bijeenkomst, niet alleen om op de hoogte te worden gebracht van de nieuwste ontwikkelingen rondom de Digital Services Act, maar ook om de banden met de andere Europese hubs nog sterker aan te halen. Een grote meerwaarde van EDMO is de kennisuitwisseling tussen de experts van alle hubs. Fysieke bijeenkomsten maken dat we elkaar in de toekomst nóg makkelijker weten te vinden. Interessant was ook de factchecktraining waarin geslaagde praktijkvoorbeelden werden aangehaald, digitale tools werden besproken en waar alle gelegenheid was om ervaringen met verificatietechnieken te bespreken. We kijken ernaar uit om op onze beurt ervaringen en inzichten uit te wisselen met ons Nederlands-Vlaamse netwerk tijdens de eerste BENEDMO conferentie in het najaar van 2022.”

BENEDMO-netwerklid en onderzoeker Natalia Kadenko was ook aanwezig in Brussel. Natalia: “Ik heb de EDMO-conferentie met veel plezier bijgewoond. Ik vond het vooral erg leuk om weer een fysiek evenement te bezoeken en spontane gesprekken te kunnen voeren met de andere deelnemers. Wat mij opviel is dat er in Europa heel veel gebeurt op het gebied van desinformatie, in zowel wetenschap en onderwijs als media en burgerinitiatieven. Dat betekent dat desinformatie erkend wordt als substantiële bedreiging voor democratie en maatschappij. Nu is het tijd voor een BENEDMO-conferentie, zodat de experts in onze regio elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en nieuwe projecten kunnen beginnen. Er is nog veel ruimte voor onderzoek en creatieve aanpakken, en door de juiste mensen bij elkaar te brengen kunnen we de aanwezige middelen beter gebruiken en fragmentatie tegengaan”.

Samenvattend kunnen we spreken van een geslaagde conferentie en kijken we uit naar de eerste BENEDMO-conferentie die plaats zal vinden in het najaar van 2022. 

Wil je meer weten over de onderwerpen die tijdens de EDMO-conferentie werden besproken? Op de website van EDMO staat een uitgebreid verslag

 

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief