Factchecks

07.07.2022

Juni Factchecks in de kijker

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

 

 

Windturbines verliezen geen 62 kg per turbine aan microplastic per jaar

Door Factcheck.Vlaanderen 

Volgens een Nederlandse website ontdekte ‘The Turbine Group’, een groep Noorse onderzoekers, dat windmolens 62 kilogram per jaar per turbine aan microplastic verliezen in het milieu. Zij gebruikten hiervoor een onderzoeksrapport van de Universiteit van Strathclyde. De gegevens uit de Strathclyde studie werden echter onjuist toegepast. De werkelijke cijfers voor erosiemateriaal bij windturbines liggen veel lager.

Justin Bieber zei niet dat hij gezichtsverlamming kreeg door coronavaccin

Door Factcheck.Vlaanderen 

Begin juni vertelde Justin Bieber in een Instagramvideo dat hij aan het zogenoemde syndroom van Ramsay-Hunt lijdt. Als gevolg van die infectieziekte is de helft van zijn gezicht verlamd. Nergens in de video zegt of insinueert Justin Bieber dat dit het gevolg zou zijn van het coronavaccin. En toch gaat die bewering rond op sociale media. De bewering is afkomstig van een satirische website. Wetenschappelijk onderzoek vond geen verband tussen de vaccins en het virus dat het Ramsay-Huntsyndroom veroorzaakt.

Nee, deze Russische gevechtshelikopter vervoerde geen wasmachine

Door Nieuwscheckers

Op sommige foto’s zie je pas details als je erop gewezen wordt, zo ook in het beeld van een gecrashte helikopter in Oekraïne. Op Twitter besloot iemand rond een deel van het verwrongen staal een rode lijn te trekken, met de suggestie dat het gaat om een gedeukte wasmachine. Dat idee sluit aan op eerdere humoristische Oekraïne-memes met wasmachines, maar sommige Twitteraars vatten het serieus op. Zo kwam een onjuiste claim in brede circulatie.

Dit zijn geen neppe oorlogsslachtoffers in de Oekraïense oorlog, maar klimaatdemonstranten in Wenen

Door Nieuwscheckers

Een video waarin acteurs te zien zouden zijn die zich voordoen als oorlogsslachtoffers ten gevolge van de Russische invasie in Oekraïne heeft niets met de oorlog te maken. Het is een video van de Oostenrijkse tv-zender oe24.TV waarin journalist Marvin Bergauer verslag doet van een klimaatdemonstratie in Wenen op 4 februari 2022. Demonstranten hebben zich in lijkzakken gehuld als symbool van toekomstige klimaatdoden als er geen actie wordt ondernomen in de klimaatcrisis.

Chinese staatskrant verspreidt beelden van vakbondsbetoging in Brussel als protest tegen NAVO

Door VRT NWS

De Chinese staatskrant Global Times verspreidt beelden van wat “een betoging tegen NAVO in Brussel” zou zijn, maar dat klopt niet. In werkelijkheid gaat het om beelden van de nationale vakbondsbetoging op 20 juni in Brussel. Dat de krant de beelden in een andere context plaatst, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat China Rusland steunt in zijn conflict met Oekraïne en meer algemeen met het Westen.

Nee, Barbieproducent Mattel brengt geen zwangere Ken op de markt

Door VRT NWS

Verschillende socialemediagebruikers delen een video waarin een zwangere Ken, de vriend van speelgoedfiguur Barbie, wordt voorgesteld. Volgens hen doet Mattel dat naar aanleiding van Pride Month, de maand juni die in het teken van LGBTQ-acceptatie staat. Maar het filmpje is in werkelijkheid afkomstig van een satirische website. Barbieproducent Mattel vertelt aan Reuters dat het geen pop van zwangere Ken op de markt bracht.

Nee, deze foto van een festivalweide vol afval werd niet genomen na een speech van milieuactiviste Greta Thunberg

Door Knack

Online circuleert een foto van het terrein van het Britse festival Glastonbury, dat vol ligt met afval. De foto zou genomen zijn op de festivaleditie van afgelopen weekend, vlak na de speech van milieuactiviste Greta Thunberg. Dat klopt niet. Het gaat om een foto die werd genomen in 2015.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief