Nieuws

14.07.2022

Eerste design thinking workshop met factcheckers

In april organiseerde BENEDMO een design thinking workshop voor factcheckers, gemodereerd door VRT. Het doel van de workshop was om factcheckers samen te brengen en pijnpunten in hun werkproces te bekijken. Afsluitend werden er verschillende ideeën en opportuniteiten verzameld waarop verder gebouwd wordt binnen het project.

Hoe lang duurt een factcheck? Welke stappen worden er genomen? Welke tools zijn wel of niet bruikbaar voor factcheckers en wat zijn de redenen hiervoor? Met een reeks vragen als startpunt organiseerde Bellingcat samen met enkele gebruikersonderzoekers van VRT een workshop om de pijnpunten van factcheckers bloot te leggen. Door deze samen te bespreken konden de ontwikkelaars van Bellingcat en Textgain een goed beeld vormen van hun workflow en noden omtrent verschillende tools.

Enkele inzichten die uit de workshop volgden:

  • Monitoren: Er is nood aan een tool die trending onderwerpen over verschillende sociale mediaplatformen heen kan detecteren. Op basis hiervan kunnen factcheckers gerichter claims vinden voor hun onderzoek.
  • Onderzoek: Factcheckers willen de waarheidsgetrouwheid van beweringen en het vinden van bewijs beter kunnen evalueren.
  • Productie: Factchecks moeten beter en gemakkelijker vertaald worden naar een aantrekkelijk verhaal voor een breder publiek.

Op basis van de ideeën uit de workshop zullen de eerste projecten op korte termijn ontwikkeld en getest worden. Hierover lees je binnenkort meer op deze website.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief