Factchecks

11.10.2022

September Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Tijdelijk hoger risico op borstkanker, maar de pil beschermt ook tegen andere kankers

Door Factcheck.Vlaanderen

Een lifestyleblog postte een filmpje op Instagram met de boodschap dat de anticonceptiepil kankerverwekkend is, net als tabak. Volgens de WHO kan de hormonale anticonceptiepil kankerverwekkend zijn. Maar dat wil niet zeggen dat het instituut de pil even gevaarlijk beschouwt als tabak en asbest. Integendeel. De pil kan zorgen voor een verhoogd risico op borstkanker en baarmoederhalskanker, maar het risico is klein en neemt af na het stoppen met de pil. Omgekeerd verlaagt het nemen van de pil de kans op andere kankers, zoals baarmoederkanker.

Elektrische auto milieuvriendelijker dan benzinewagen, ondanks grondstoffen batterij

Door Factcheck.Vlaanderen

Op sociale media circuleren berichten dat elektrische wagens schadelijk zijn voor het milieu. De oorzaak hiervan zouden de accu’s van elektrische auto’s zijn. Zo zou 200.000 kg grond uitgegraven worden om één accu te maken. Hoeveel grond verwerkt moet worden voor één batterij valt moeilijk te achterhalen. Verschillende experts zijn het er wel over eens dat de cijfers die rondgaan op sociale media overschattingen zijn. Het klopt dat een elektrische wagen produceren milieubelastender is dan het produceren van een brandstofwagen. Maar na enkele duizenden kilometers rijden, compenseert een elektrische wagen dit. In totaliteit is een elektrische wagen dus milieuvriendelijker.

CHECK – Kreeg de Queen een make-over net voor haar dood? En zong de Canadese premier Trudeau aan vooravond van de staatsbegrafenis?

Door VRT NWS

Probeerde Groot-Brittannië Afrikaanse staatsleiders te kleineren door hen per bus naar de ceremonie te sturen en stond de Canadese premier aan de vooravond van de begrafenis van de eeuw echt te zingen? VRT NWS checkte daags na de begrafenis van de Queen vier virale verhalen op hun waarheidsgehalte.

Check – Waarom Amerikaanse president Joe Biden schijnbaar “verdwaald” ronddwaalde op een podium

Door VRT NWS

In een video die vorige week wereldwijd viraal ging, is te zien hoe de Amerikaanse president Joe Biden niet weet wat te doen nadat hij een speech gaf. Het is het zoveelste beeld dat moet aantonen dat Biden er geestelijk niet meer helemaal bij is. Maar net als in andere gevallen ontbreekt alle context bij het filmpje. Want even later werd de president opnieuw verwacht voor een groepsfoto, zo blijkt uit een langere video. Mogelijk was hij daardoor in de war. “Net zoals bij Trump destijds proberen politieke tegenstanders ook nu twijfel te zaaien over de mentale en fysieke gezondheid van de president.”

Factcheck: nee, dit filmpje toont geen geweld in een Brusselse school

Door Knack

Op Facebook gaat een filmpje viraal waarin leerlingen een klaslokaal flink op stelten zetten. Ze schreeuwen, gooien met papier en zelfs met stoelen en schoolbanken. De video zou gemaakt zijn in een Brusselse school, maar dat klopt niet: het gaat om een voorval dat in 2019 werd gefilmd in een school in Brazilië.

Factcheck: nee, Russen worden niet verplicht achteraan te zitten in Letse bussen

Door Knack

Online circuleert een afbeelding van een Lets-Russische sticker die zou aangebracht zijn in Letse bussen. Daarop staat te lezen dat Russischsprekenden achteraan in de bus moeten gaan zitten. De sticker is echt, maar is niet door de Letse openbaarvervoermaatschappij aangebracht. We beoordelen de bewering dat Russischsprekenden in Letland achteraan in de bus moeten zitten dan ook als onwaar.

Russische piek in botbreuk-zoekopdrachten minder groot dan het lijkt

Door Nieuwscheckers

Nederlandse nieuwsmedia rapporteren een sterke toename in Russisch zoekgedrag naar informatie over het breken van een hand of arm. Daarmee zouden Russen willen ontsnappen aan de mobilisatie. De piek blijkt relatief: in verhouding tot andere zoektermen is de belangstelling minder massaal dan deze op het eerste gezicht lijkt.

Geen vleesloos straatbeeld: Haarlem beperkt deel van reclameruimte

Door Nieuwscheckers

Mediaberichten wekken de indruk dat in Haarlem een algemeen verbod op vleesreclames van kracht wordt. Dat is niet zo: alleen abri- en zuilreclame voor vlees uit de bio-industrie wordt de komende jaren beperkt. De claim dat vleesreclame uit het Haarlemse straatbeeld zal gaan verdwijnen, klopt ook niet met de rest van het gemeentelijke reclamebeleid.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief