Factchecks

08.11.2022

Oktober Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Denemarken en andere Scandinavische landen zijn niet gestopt met corona-inentingen bij jongeren uit vrees voor ernstige bijwerkingen

Door Nieuwscheckers

Tijdens een uitzending van Ongehoord Nieuws zei Arnold Karskens dat Denemarken en andere Scandinavische landen geen jongeren meer inenten tegen corona vanwege ernstige bijwerkingen. Dit klopt niet. Denemarken is weliswaar gestopt met het inenten van mensen jonger dan 50 jaar, maar dat is niet vanwege bijwerkingen. En dat andere Scandinavische landen zijn gestopt met jongeren vaccineren is onjuist.

Nee, dit zijn geen crisisacteurs die de oorlog in Oekraïne in scène zetten

Door Nieuwscheckers

Op een video van vluchtende mensen zou te zien zijn dat crisisacteurs de oorlog in Oekraïne in scène zetten. Dit klopt niet. Het zijn achter-de-schermen beelden van filmopnames voor de sciencefictionfilm Invasion Planet Earth uit 2019. De beelden werden opgenomen bij het stadhuis van Birmingham.

Zweedse enquête over vakanties naar geboorteland bevroeg geen vluchtelingen

Door Factcheck.Vlaanderen

Volgens verschillende blogsites zouden acht op tien vluchtelingen op vakantie zijn geweest in hun geboorteland. De resultaten komen van een Zweedse enquête. De deelnemers van de enquête verblijven echter al decennia in Zweden en zijn naar alle waarschijnlijkheid teruggereisd naar hun geboorteland nadat zij het Zweedse staatsburgerschap verworven hebben.

Brits vaccinatiecentrum tijdelijk verstoord door protest

Door Factcheck.Vlaanderen

Een Nederlandse blogsite beweert dat de politie in het Verenigd Koninkrijk een vaccinatiecentrum sloot na het ontvangen van bewijsmateriaal met de “misdaden van de medewerkers van het centrum”. Maar de Britse politie sloot geen vaccinatiecentrum. Een centrum in Bristol sloot op vraag van het zorgpersoneel een halve dag door overlast van een protest. De eerstvolgende openingsdag was het centrum opnieuw aan het werk.

Ja, Poetin kreeg verjaardagswensen uit België van mensen met nepgeweren

Door Knack

Op sociale media werd onlangs een video gedeeld van mensen met geweren die ‘vanuit België’ de Russische president Vladimir Poetin verjaardagswensen stuurden. De inmiddels verwijderde video is echt en toont Russischtaligen die airsoft spelen in Namen. De federale politie onderzoekt de beelden.

Nee, deze kaart toont geen geheim tunnelnetwerk in Nederland

Door Knack

Online circuleert een landschapskaart van het Nederlandse kustgebied. Daarop zijn rode lijnen te zien die volgens sommige socialemediagebruikers een tunnelnetwerk voor mensenhandel voorstellen. Dat klopt niet. De kaart is een toekomstverkenning van hoe Nederland er uit zou kunnen zien na een sterke stijging van de zeespiegel. Met de rode lijnen worden mogelijke toekomstige wegennetwerken voorgesteld.

Video over emigrerende Russen die lachen met “westerse waarden” is geen propaganda, wel satire

Door VRT NWS

Op sociale media beweren Russische propagandisten en andere gebruikers onterecht dat een komische sketch propaganda is. We zien een Russisch gezin dat emigreert naar de Verenigde Staten. Tijdens hun vlucht maken ze kennis met zogezegde “Amerikaanse gebruiken” zoals “geen vlees eten in de buurt van vegetariërs”. Het zet hen aan om terug te keren naar hun moederland. Miljoenen mensen hebben de video online zien voorbijkomen met de bewering dat het een propagandavideo is die lacht met westerse waarden. Dat klopt niet.

Neen, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen staat niet als “Crimineelste vrouw van Europa” op cover van Duits weekblad

Door VRT NWS

Op sociale media doet een vervalste voorpagina van het Duitse weekblad Stern de ronde. Daarop is Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen te zien, die omgeschreven wordt als “De crimineelse vrouw van Europa”. Het gaat om een vervalste cover. In werkelijkheid staat Giorga Meloni, de kopvrouw van het uiterst rechtse Broeders van Italië, op de voorpagina.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief