Meet the members: Dorien Vanmeldert
Wist je dat je lid kan worden van BENEDMO? Met je lidmaatschap heb je toegang tot een multidisciplinair netwerk van desinformatie-experts in Nederland en Vlaanderen. In deze meet-the-members reeks die tussen de zomer en het najaar van 2022 is afgenomen, leer je de netwerkleden kennen. We startten de reeks met Dorien Vanmeldert, journalist en factchecker bij VRT NWS.
“Mensen denken vaak dat factchecken heel moeilijk is, maar het begint vooral met goed kijken en zoeken. Een foto of filmpje kan soms zoveel meer vertellen dan we op het eerste gezicht zien, bijvoorbeeld doordat je nog net een straatnaam, verkeersbord of poster ziet. Dat soort dingen kunnen je helpen om erachter te komen waar een foto genomen is, waarna je weer een stukje verder bent in je zoektocht. Natuurlijk heb je soms ook tools nodig, maar ik denk dat de basis van factchecken wel echt is om eerst heel kritisch te kijken naar wat je leest, ziet of hoort.
Binnen het factcheckteam van de VRT heeft iedereen een eigen specialisatie, in mijn geval is dat TikTok. Ik kijk welke desinformatie er rond gaat, en maak daar vervolgens een artikel of video over. Op termijn zou ik met VRT NWS ook graag actief worden op TikTok, omdat ik denk dat we onze factchecks dáár moeten verspreiden waar de desinformatie de ronde doet. Als iets viraal gaat op TikTok, dan zouden wij een TikTok-factcheck moeten maken met dezelfde hashtags als de oorspronkelijke video, om zo dezelfde mensen te bereiken.
Het lastige aan TikTok is soms wel om onderscheid te maken tussen humor en fake news. Als volwassenen bepaalde filmpjes op TikTok zien, dan zijn ze al snel verontrust. Terwijl een zestienjarige zou zeggen: dat is een mopje, ik weet heus wel dat dat niet waar is. Een paar weken geleden zag ik op TikTok bijvoorbeeld veel video’s voorbij komen van mannen die beweerden dat hun baardhaar verbleekte door het oraal bevredigen van hun vrouwelijke partner, door de ph-waarde van de vagina. Als ik dat zie denk ik: menen deze mensen dit nu? Of is dit humor?
Ik denk daarnaast dat wij als journalisten en factcheckers te weinig kennis hebben van een populair platform als TikTok; hoe het werkt en hoe je bepaalde video’s kunt vinden. Het zou daarom goed zijn als BENEDMO daarop inspeelt door trainingen hierover te organiseren. Factcheckers moeten breder kijken dan Twitter, want er is zoveel meer…”
Volg Dorien op LinkedIn.
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van desinformatie? Word dan lid van het netwerk. Lees meer over hoe je lid kan worden.