Nieuws

10.01.2023

Pointer nieuwe partner van BENEDMO

In december is Pointer als partner toegetreden tot BENEDMO. Met hun kennis en ervaring op het gebied van het opsporen van desinformatie en het publiceren daarover is Pointer een waardevolle toevoeging voor het BENEDMO consortium.

Pointer is het onderzoeksjournalistieke platform van de publieke omroep KRO-NCRV. Elke week worden er onderzoeken gepubliceerd op tv, radio en online. Pointer richt zich op ‘de burger in de knel’: daar waar de burger in de verdrukking raakt in het systeem, gaat Pointer op zoek naar de oorzaken, de verantwoordelijkheden en probeert ook te laten zien wat het perspectief is voor de burger. Daarnaast is het opsporen en debunken van desinformatie een belangrijke taak voor de redactie van Pointer. In tijden waarin de samenleving steeds verder polariseert, wil Pointer laten zien wat de feiten zijn en hoe verhalen bewust worden verdraaid. Zo publiceert Pointer onder andere op Youtube factchecks die gaan over thema’s die jongeren aanspreken en de mis- en desinformatie die daarover circuleert op social media.

In maart zal Pointer samen met BENEDMO-partner Nieuwscheckers en het AD een factcheckmarathon organiseren rond de Provinciale Staten-verkiezingen. Gezamenlijk gaan we op zoek naar desinformatie die bewust wordt verspreid om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Hoofdredacteur René Sommer: ‘Onze toetreding tot BENEDMO is voor ons een volgende stap in onze ambitie om desinformatie en de verspreiders daarvan op te sporen. Met partners waar we al eerder mee hebben samengewerkt, maar ook nieuwe partners die ons kunnen verrijken met hun kennis en talenten. We zijn er trots op om deel te nemen aan BENEDMO en we hopen een vruchtbare bijdrage te kunnen leveren aan het project.’

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief