Factchecks

14.02.2023

Meet the Members: Wout Haakman

Wist je dat je lid kan worden van BENEDMO? Met je lidmaatschap heb je toegang tot een multidisciplinair netwerk van desinformatie-experts in Nederland en Vlaanderen. In deze meet-the-members reeks die tussen de zomer en het najaar van 2022 is afgenomen, leer je de netwerkleden kennen. We praatten met Wout Haakman, CEO bij Sourcer.

“Samen met mijn mede-oprichter Kristóf Vass begon ik anderhalf jaar geleden met Sourcer, in de hoop om iets toe te kunnen voegen aan de betrouwbaarheid van online informatie. Inmiddels is onze tool volop in ontwikkeling, en kunnen mensen de browser-plugin al gebruiken om meer informatie te krijgen over een bepaald artikel. Zo kun je met Sourcer in één klik meer te weten komen over de metadata en de auteur van een artikel, en komt de tool automatisch met gerelateerde artikelen.

Het doel van onze tool is niet per se om mensen te vertellen of informatie klopt of niet – dat moeten ze uiteindelijk zelf beoordelen. We willen mensen vooral leren om zelf deze afweging te maken, door de benodigde objectieve informatie te verschaffen die ze nodig hebben om tot een kritisch oordeel te kunnen komen. We zetten dus echt in op het vergroten van mediageletterdheid. Ik denk overigens ook niet dat je factchecken (waarin je een oordeel geeft over de waarheid van een claim) volledig kunt automatiseren, want factchecken is echt diepe research die je niet zomaar kunt nabootsen. Aan de andere kant is factchecken net als veel andere oplossingen niet schaalbaar, waardoor het nooit mogelijk is om alle dubieuze informatie te checken. We moeten elkaar dus aanvullen.

Wat die schaalbaarheid betreft zijn we bij Sourcer ook nog stappen aan het zetten. Op dit moment werkt de plugin alleen voor een beperkte selectie van websites, vooral websites van mainstream media. We willen namelijk eerst zorgen dat de tool voor die websites goed werkt, voordat we verdergaan. Maar op den duur moet de tool zo slim worden dat ‘ie op alle websites gaat werken, bijvoorbeeld ook op complotwebsites. Ik ben pas echt tevreden als we iets toe kunnen voegen aan de betrouwbaarheid van alle online informatie.” 

 Volg Wout en Kristóf op LinkedIn

Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van desinformatie? Word dan lid van het netwerk. Lees meer over hoe je lid kan worden

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief