Factchecks

09.03.2023

Februari Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

België kent niet de hoogste overheidsuitgaven, belastingdruk en structureel tekort van de EU

Door Factcheck.Vlaanderen

Bart De Wever, N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen, stelde op Twitter en in het programma De Afspraak dat België “de hoogste overheidsuitgaven, de hoogste belastingdruk en het grootste structurele tekort kent van de EU.” Wanneer we kijken naar concrete cijfers van 2021, staat België niet bovenaan de lijst van zowel overheidsuitgaven, belastingdruk als structureel tekort.

Minder landbouwgrond nodig voor plantaardig dieet

Door Factcheck.Vlaanderen

In een interview met De Tijd stelt voedingswetenschapper Louise Fresco dat voor een plantaardig dieet “ongeveer een kwart meer landbouwgrond nodig is”. Het cijfer is gebaseerd op een vergelijking in de hoeveelheid akkerland tussen een plantaardig dieet en een scenario met minder dierlijke consumptie. Maar akkerbouw is slechts een deel van de totale landbouwgrond. Kijkende naar het volledige grondgebruik, zorgt een plantaardig dieet voor ongeveer de helft minder landbouwgrond.

Piek in het aantal asielzoekers dat in 2022 naar Nederland kwam, maar geen record

Door Nieuwscheckers

In een item over de voorrang die asielzoekers krijgen bij de toewijzing van woningen, meldde Ongehoord Nieuws dat in 2022 een recordaantal asielzoekers naar Nederland kwam. Dat klopt niet, in 2015 waren het er ruim tienduizend meer.

NOS-grafiek overdrijft toename politiegeweld in VS

Door Nieuwscheckers

Een lijngrafiek van de NOS geeft een overdreven beeld weer van de toename in het aantal doden na politiegeweld in de VS. De toename is er, maar niet zo extreem als de grafiek suggereert.

Nee, deze video toont geen protest om ontslag Zelensky te eisen, maar manifestatie na moord op Slovaakse journalist

Door Knack 

Online circuleert een video van wat een Oekraïense manifestatie zou zijn om het ontslag van de Oekraïense president Zelensky te eisen. Dat klopt niet. De video is een compilatie van verschillende protesten die in 2018 en 2019 plaatsvonden in de Slovaakse hoofdstad Bratislava. Aanleiding voor de manifestaties was de dubbele moord op de Slovaakse journalist Ján Kuciak en zijn vriendin Martina Kušnírová.

Nee, reguliere media zwijgen treinramp in Ohio niet dood

Door Knack

Een Twittervideo zou een treinramp in de Amerikaanse staat Ohio tonen die de reguliere media doodzwijgen. Dat laatste klopt niet. Over de ramp met een goederentrein vol chemicaliën in de gemeente East Palestine werd uitvoerig bericht bij nieuwsmedia in binnen- en buitenland.

Neen, deze foto van Zelenski en Biden die elkaars hand vasthouden is nep

Door VRT NWS

Op het internet gaat een foto rond van de Amerikaanse president Joe Biden die hand in hand loopt met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Is dit echt? Neen, het gaat om een gephotoshopt beeld dat verspreid werd door een Amerikaanse grappenmaker. De originele foto werd genomen door een fotograaf van The New York Times.

Ophef over virale undercovervideo met Pfizermedewerker die over virusmutaties spreekt

Door VRT NWS

Waarover gaat dit? Op Twitter gaat een video viraal waarin, gefilmd met verborgen camera, een medewerker van vaccinontwikkelaar Pfizer aan het woord komt. De man heeft het onder meer over hoe het bedrijf zou gaan experimenteren met virusmutaties. Die uitspraak leidt tot heel wat ongerustheid op het internet. Maar of Pfizer de techniek van directed evolution (term voor werken met virusmutaties) toepast bij de ontwikkeling van coronavaccins kunnen we niet bewijzen. Pfizer zelf ontkent dat het die gebruikt bij vaccinonderzoek. Maar er heerst ook veel verwarring over de techniek zelf. Nochtans wordt die vaker gebruikt. Door virussen in labs gecontroleerd te muteren probeert men vaccins beter beschermend te maken. De techniek werd in het verleden al gebruikt bij onderzoek naar vaccins voor polio en griep. Ook aan Belgische universiteiten loopt vandaag gelijkaardig onderzoek.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief