Factchecks

05.05.2023

Webinar ‘Making Fact-Checks Work’ terugkijken

Hoe maak je je factcheck zo effectief mogelijk? En wat is het verschil tussen de wetenschap en de praktijk als het gaat om factchecken? Op 20 april organiseerden we de webinar 'Making Fact-Checks Work', over de effectiviteit van factchecks. Hieronder kun je de opname van dit webinar terugzien.

BENEDMO-onderzoekers Michael Hameleers en Marina Tulin onderzochten hoe je een factcheck of nieuwsitem zo kan opschrijven en vormgeven dat het de juiste doelgroep bereikt en niet bijdraagt aan polarisatie in het publieke debat. Tijdens het webinar presenteren ze vijf evidence-based aanbevelingen voor het corrigeren van onjuiste informatie. Luc van Bakel (VRT), stuurt bij VRT onder meer de factcheckers aan en past de resultaten van dit wetenschappelijke onderzoek toe in de praktijk van zijn redactie en geeft commentaar op de aanbevelingen. Bekijk hieronder de opname.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief