Factchecks

11.05.2023

April Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Wereld Economisch Forum wil bestialiteit niet legaliseren

Door Factcheck.Vlaanderen

Online gaat rond dat het Wereld Economisch Forum zou pleiten voor de legalisering van seks met dieren. In dezelfde context claimen sommigen dat Spanje al wetgeving heeft aangenomen die bestialiteit legaliseert. Beide beweringen kloppen niet. De woordvoerder van het WEF zei expliciet dat het WEF dergelijke uitspraken nooit heeft gedaan. Over een Spaans wetsvoorstel inzake dierenwelzijn is de consensus onder juridische experts duidelijk: de nieuwe wetgeving legaliseert bestialiteit niet.

Te weinig onderzoek om te stellen dat België Europees kampioen staken is

Door Factcheck.Vlaanderen

Verschillende Belgische kranten berichtten dat België op de tweede plaats staat in Europa wat het meeste aantal stakingsdagen betreft. De kranten baseren zich op twee rapporten: in een overzicht van de Europese vakbondsorganisatie staat België op plaats drie en bij een Duits onderzoeksbureau op plaats één. Maar beide rapporten namen niet alle Europese landen in rekening, waardoor we niet met zekerheid kunnen zeggen op welke plek België staat.

 

Factcheck: deze afbeelding van Julian Assange is gemaakt met AI

Door Knack

Op het internet circuleert een foto van WikiLeaks-klokkenluider en internetactivist Julian Assange. Volgens de bijschriften zou het gaan om een recent beeld, gemaakt in de Londense gevangenis waar Assange al vier jaar opgesloten zit. Dat klopt niet. Het gaat om een vervalste foto, gemaakt met artificiële intelligentie.

Factcheck: nee, deze video toont geen enscenering van de oorlog in Oekraïne maar een opname van een Letse kortfilm

Door Knack

Online circuleert een video waarin de filmopname van een oorlogsscène te zien is. Volgens socialemediagebruikers zou de video bewijzen dat de Russische inval in Oekraïne in scène is gezet. Dat klopt niet. De video toont de filmopnames van de kortfilm ‘Nadija’, die door de Oekraïense cineast Artem Kocharyan wordt geregisseerd. De opnames vonden plaats in Letland. We beoordelen de bewering dat de video het bewijs is dat de oorlog in Oekraïne in scène is gezet dan ook als onwaar.

Ongehoord Nieuws: vooringenomen, onjuist en doorspekt met complottheorieen

Door Pointer

Analyse en factchecks van het één jaar Ongehoord Nieuws van omroep Ongehoord Nederland

 

Ongehoord Nieuws verspreidt stelselmatig misinformatie en complotten, blijkt uit data-onderzoek van Pointer. NPO wil vergunning intrekken

Door Knack

Analyse en factchecks van het één jaar Ongehoord Nieuws van omroep Ongehoord Nederland

Neen, de Vlaamse leeuwenvlaggen aan de IJzertoren werden niet vervangen door regenboogvlaggen

Door VRT NWS

In een tweet op 21 april zegt politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) dat de Vlaamse leeuwenvlaggen aan de IJzertoren vervangen werden door regenboogvlaggen. klopt dat? Nee, de Vlaamse leeuwenvlaggen hangen er nog steeds. Twee jaar geleden werden op de eerste verdieping wel twee vlaggen van de vredesbeweging bijgeplaatst. Er hangen geen vlaggen van de LGBTQIA+beweging. Waarschijnlijk verwart Dewinter de twee vlaggen met elkaar. Los daarvan is er alleszins niets vervangen of recent veranderd aan de vlaggen aan de IJzertoren.

Hoe fake news over de echtscheiding en de miljoenen van de Marokkaanse stervoetballer Hakimi de wereld veroverde

Door VRT NWS

Online circuleert over de hele wereld het verhaal dat de echtgenote van stervoetballer Achraf Hakimi bij het aanvragen van de echtscheiding ontdekte dat de Marokkaanse international “niets zou bezitten”. Zijn hele vermogen zou op naam van zijn moeder staan. Dat bericht is meer dan waarschijnlijk evenwel een verzinsel van de Ivoriaanse website First Mag. Via virale tweets raakte het verspreid over het internet en werd het zelfs opgepikt door verschillende internationale massamedia, ook in ons land. Het is juridisch onmogelijk om zulke constructies op te zetten. Ook de moeder ontkent.

Beeld: Pexels

Angst blijkt ongegrond: als Nederlandse consument eet je niet ongemerkt insecten

Door Nieuwscheckers

Het is onjuist dat consumenten ongemerkt via voedingsmiddelen insecten binnenkrijgen; als deze verwerkt zijn moeten ze als ingrediënt duidelijk vermeld worden.

Beeld: Pexels

Groenten en fruit inderdaad 40% duurder, suiker echter niet 20% goedkoper

Door Nieuwscheckers

De claim dat groenten en fruit de laatste 20 jaar 40 procent duurder zijn geworden, terwijl suiker 20 procent goedkoper werd, berust op data van ruim vijf jaar geleden. Ook maakt het voor het prijsverschil tussen zoet en gezond veel uit welke categorieën voedsel je kiest en of je de algemene prijsstijging van voedselproducten verdisconteert.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief