Factchecks

15.06.2023

Mei Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Foto toont brand in Oekraïens onderwijsgebouw uit 2019, geen “massamoord” uit 2014

Door Factcheck.Vlaanderen

Een bericht op Twitter beweert dat er op 2 mei 2014 een massamoord plaatsvond in Odessa. Een foto zou tonen dat etnische Russen werden opgesloten in een vakbondsgebouw en daar levend verbrand. Dat klopt niet. In 2014 ontstond brand in een vakbondsgebouw na een gewelddadige confrontatie tussen betogers. De foto toont een ander gebouw en dateert van 2019.

Nee, het delen van dit Facebookbericht vermijdt geen advertenties

Door Factcheck.Vlaanderen

Een bericht op Facebook belooft om advertenties te vermijden door de tekst te kopiëren en zelf te posten. Maar Facebook geeft geen mogelijkheid tot het uitschakelen of blokkeren van advertenties. Het delen van het bericht dat beweert het algoritme te kunnen omzeilen, werkt dus niet.

Nee, deze meisjespop met plassertje werd niet echt verkocht

Door Knack

Op sociale media circuleert de foto van een meisjespop met plassertje. Deze pop werd niet in die vorm verkocht, zo blijkt uit analyse van verschillende webshops. De foto of de pop werd mogelijk bewerkt om de meisjespop een plassertje te geven.

Nee, er wapperde op 8 mei geen Sovjetvlag aan de Reichstag

Door Knack

Ter gelegenheid van de 78ste verjaardag van de Russische overwinning op nazi-Duitsland zouden onbekenden op 8 mei 2023 de Sovjetvlag hebben gehesen op het gebouw van de Reichstag in Berlijn. De beelden die dat zouden moeten bewijzen, dateren echter van voor die datum en het Duitse parlement, dat in de Reichstag is gevestigd, ontkent formeel dat die vlag er op 8 mei 2023 zou hebben gehangen.

Neen, niets wijst op een radioactieve wolk die over Europa trekt na mogelijk bombardement op Oekraïense wapenopslag

Door VRT NWS

Rusland verspreidt het gerucht dat een radioactieve wolk over Europa trekt nadat het bij bombardementen naar eigen zeggen een Oekraïense wapenopslag met uraniummunitie raakte. Mensen maken zich zorgen. Klopt dit? Neen. Het kan zijn dat zo’n opslag geraakt werd, dat weten we voor alle duidelijkheid niet, maar dan nog gaat het om verarmd uranium, een zwaar metaal gebruikt voor impactversterking van kogels. In tegenstelling tot verrijkt uranium (dat in atoomwapens en kerncentrales wordt gebruikt) is verarmd uranium veel minder radioactief. Zowel militaire experten als een kernfysicus achten het verhaal onmogelijk.

Neen, dit is geen video van een markt waar terreurgroep IS seksslavinnen verkoopt

Door VRT NWS

Een virale video die al langer circuleert op Instagram en TikTok werd ook op Twitter gedeeld door kamerlid Darya Safai (N-VA). Volgens haar gaat het om “een markt waar IS seksslavinnen verkoopt”. Haar tweet is duizenden keren gedeeld en meer dan een miljoen keer bekeken. IS-slavenmarkten zijn een historisch feit, maar de beelden in kwestie tonen een straatperformance met acteurs, georganiseerd door een Koerdische artieste. De claim dat de video authentieke beelden toont van “een markt waar IS seksslavinnen verkoopt”, beoordelen we daarom als niet waar.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief