Onderzoek

16.06.2023

BENEDMO Rapport: Hoe journalisten omgaan met de uitdagingen van desinformatie

Desinformatie is geen nieuw fenomeen, maar de reikwijdte en snelheid waarmee het wordt verspreid in het digitale informatielandschap is de laatste jaren flink toegenomen. Het kan bovendien de journalistieke praktijk in de weg zitten: journalisten kunnen overstemd raken door desinformatie, het doelwit zijn van manipulatie en onderwerp worden van desinformatie. Journalisten hebben daarbij de uitdaging dat zij steeds moeten inspelen op nieuwe innovaties. Dit rapport inventariseert welke kennis en vaardigheden ter ondersteuning kunnen dienen in de omgang van journalisten met de continu evoluerende verspreiding van gemanipuleerde informatie. 

Deze inventarisatie is geschreven in het kader van BENEDMO, het Vlaams-Nederlandse initiatief om desinformatie te monitoren, te onderzoeken en tegen te gaan, onderdeel van het European Digital Media Observatory. Het doel is om te bepalen welke rol BENEDMO kan hebben in het vergroten van kennis en vaardigheden van journalisten met betrekking tot desinformatie.

Lees hier het rapport.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief