Factchecks

05.07.2023

Juni Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Factcheck: nee, dit is geen protest van ‘miljoenen mensen’ in Parijs maar een massafeest in Valencia

Door Knack

De foto die een ‘opstand in Parijs’ zou tonen, blijkt een screenshot uit een video van het feest Las Fallas in Valencia, opgeladen op 11 maart 2023 op TikTok. We beoordelen de claim dat dit beelden uit Frankrijk zouden zijn dan ook als onwaar.

Factcheck: deze foto van Biden met kind werd gemanipuleerd

Door Knack

Op sociale media circuleert een foto van de Amerikaanse president Joe Biden, die een klein jongetje lijkt te betasten. De foto blijkt gemanipuleerd. Op de originele foto, genomen door een fotograaf van het persagentschap AP, zien we hoe Biden naar de tekening op het T-shirt van het jongetje wijst. We beoordelen de foto dan ook als vals, of onwaar.

Een zonnebril beschermt tegen schadelijke effecten van de zon

Door Factcheck.Vlaanderen

Een Facebookpost beweert dat wie een zonnebril draagt makkelijker zou verbranden. Er wordt geschreven dat zonlicht er via onze ogen voor zorgt dat we meer pigment aanmaken. Dat klopt niet: onze ogen hebben niets te maken met pigmentvorming in de huid. Een zonnebril kan net de schadelijke gevolgen van zonlicht aan onze ogen voorkomen.

Nee, magazines met Erdogan-cover werden geen week voor Turkse verkiezingen gepubliceerd

Door Factcheck.Vlaanderen

In een Twitterbericht wordt beweerd dat Westerse tijdschriften een week voor de recente presidentsverkiezingen in Turkije 12 verschillende negatieve voorpagina’s aan Recep Tayyip Erdogan zouden hebben gewijd. Alhoewel de getoonde magazinecovers echt bestaan, werd geen enkele in 2023 gepubliceerd. De jongste dateert van 2018.

Bron: Pexels

Pink tax? Geen bewijs dat vergelijkbare producten voor vrouwen duurder zijn

Door Nieuwscheckers

Er is in Nederland niet genoeg onderzoek gedaan om het bestaan van een pink tax te kunnen bewijzen en nieuw Amerikaans onderzoek plaatst kanttekeningen bij het bestaan ervan.

Geen bewijs dat het aantal zelfdodingen onder boeren toeneemt door overheidsbeleid

Door Nieuwscheckers

De suggestie dat het recente beleid de oorzaak is van het verhoogde aantal zelfdodingen onder boeren in 2020 is zeer twijfelachtig. Als dit al zou kloppen, is het vrijwel onmogelijk om te bewijzen.

Ontsnapte dieren en spectaculaire filmscènes: deze virale video’s hebben niets met rellen in Frankrijk te maken

Door VRT NWS

Op sociale media circuleren foto’s en video’s die zogezegd van de rellen in Frankrijk zijn. Zo zien we een video van een demonstrante die een winkel zou leegplunderen, een foto van betogers in een gestolen politiebusje en video’s van dieren die uit de Parijse zoo ontsnapt zijn. Hoewel de meeste beelden van de rellen in Frankrijk echt zijn, zijn deze dat niet. Ze gaan al enkele jaren rond op sociale media. Soms zijn ze niet eens in Frankrijk gefilmd.

Babyfoto’s met vruchtbaarheidsmedicatie misbruikt om angst te zaaien over kindervaccinatie

Door VRT NWS

Foto’s van baby’s omringd door allerlei medicijnen en spuitjes zijn populair bij ouders die willen tonen hoeveel vruchtbaarheidsbehandelingen het vergde om zwanger te geraken. Antivaxers misbruiken die foto’s om te doen alsof het gaat om vaccinaties die baby’s krijgen.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief