Nieuws

19.07.2023

Hoe de “Adam en Eva”-theorie op sociale media misinformatie over klimaatverandering verspreidt (VRT NWS)

Op sociale media gaat een samenzweringstheorie rond waarin wordt beweerd dat de magnetische polen op aarde op het punt staan om van positie te wisselen. Dat zou volgens sommigen dramatische gevolgen hebben. Bovendien wordt het fenomeen in sommige video's gebruikt om de klimaatverandering te verklaren. Ten onrechte, want wetenschappers benadrukken dat de huidige klimaatverandering niet kan worden toegeschreven aan de verschuiving van de polen.

Op TikTok circuleren tientallen video’s over de zogenaamde “theorie van Adam en Eva”. Volgens believers zou er een volledige ompoling plaatsvinden in cycli van 6500 jaar. Zes dagen na de ompoling (waarbij de magnetische noord- en zuidpool van plaats wisselen) – of dus op de zevende dag – zou de aarde zelf omdraaien om het systeem te corrigeren. Aan dit verhaal klopt zo goed als niets, maar sommige video’s werden meer dan 3 miljoen keer bekeken.

Lees hier het volledige artikel op VRT NWS.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief