Factchecks

02.08.2023

Factcheck.Vlaanderen en VRT NWS checken Belgische studie over coronavaccins

Een recente Belgische studie over de coronavaccins bereikte de afgelopen weken een miljoenenpubliek op social media. Tegenstanders van vaccins voeren het op als bewijs dat mRNA-vaccins kanker veroorzaken.

Factcheck.Vlaanderen nam de berichten op social media onder de loep en vond dat hier niets van aan is. De studie rapporteert het overlijden van een proefmuis aan kanker, maar toont geen verband met vaccinatie. Ook over de studie zelf valt wat aan te merken. De proefmuizen kregen een honderden malen hogere dosis van het vaccin dan de normale dosis bij mensen. En het werd toegediend in de bloedbaan in plaats van in de spieren.

VRT NWS nam contact op met de onderzoekers. Zij vinden het jammer dat hun studie op deze manier aandacht kreeg op social media: “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor een oorzakelijk verband tussen mRNA-vaccins en de ontwikkeling van kanker, ook niet in ons onderzoek.”

Lees hier de factcheck op Factcheck.Vlaanderen.

Lees hier het volledige artikel op VRT NWS.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief