Factchecks

15.08.2023

Juli Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.

Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Geen bewijs voor hogere kans op lymfeklierkanker na mRNA-vaccinatie

Door Factcheck.Vlaanderen 

Een Belgische studie gaat viraal nadat berichten op social media het aandragen als bewijs dat het mRNA-vaccin van Pfizer kanker zou veroorzaken. Dat klopt niet. De studie rapporteert het overlijden van één proefmuis aan lymfeklierkanker, maar toont geen verband met vaccinatie. Er is dan ook geen verschil in het aantal gevallen van lymfeklierkanker voor en na de vaccinatiecampagnes tegen Covid19.

Kassaloze supermarkt gebruikt slimme camera’s en QR-codes, geen digitaal paspoort

Door Factcheck.Vlaanderen 

Een video op Twitter zou aantonen dat Britse supermarkten een digitaal paspoortensysteem hanteren om burgers die op een zwarte lijst staan de toegang tot voedsel te weigeren. Dat klopt niet. De video werd opgenomen in een ALDI Shop & Go supermarkt. Die werkt met QR-codes en slimme camera’s, maar niet met een zogenaamd ‘digitaal paspoortensysteem’.

Vervalste krantenartikels circuleren online: hoe kan je ze herkennen?

Door VRT NWS

Op Twitter gaat een vervalste schermafbeelding rond van een artikel van de krant De Morgen. De titel stelt dat ons land vijf keer sneller opwarmt dan de rest van Europa en dat veel Belgen zullen sterven als we niet ingrijpen. Maar daar is niets van aan. De titel is verzonnen, de krant heeft dit nooit geschreven. Het is niet de eerste keer dat krantentitels en – artikels vervalst worden. We geven enkele tips hoe je ze zelf kan ontmaskeren.

Ontsnapte dieren en spectaculaire filmscènes: deze virale video’s hebben niets met rellen in Frankrijk te maken

Door VRT NWS

Op sociale media circuleren verschillende video’s die aan de recente rellen in Frankrijk worden gelinkt, maar die daar eigenlijk niets mee te maken hebben. VRT NWS bekeek en checkte drie filmpjes die viraal gingen.

Ja, dit spandoek hangt naast de Nederlandse ambassade in Moskou (maar met Russische tekst

Door Knack

Volgens berichten op sociale media hangt naast de Nederlandse ambassade in Moskou een spandoek met daarop de vraag waar Nederland was tussen 2014 en 2022, ‘toen onschuldige kinderen stierven in de Donbas’. Dat spandoek hangt er inderdaad, zij het met de tekst in het Russisch en niet in het Engels, zoals de foto bij Nederlandstalige berichten doet vermoeden. De Nederlandse ambassade bevestigt de aanwezigheid van het spandoek.

Nee, deze video toont geen manifestatie in Nanterre ter nagedachtenis van doodgeschoten jongen

Door Knack

Online circuleert een video die een manifestatie zou tonen ter nagedachtenis van de gedode Franse jongen Nahel. Dat klopt niet. De video is in Mexico-Stad gemaakt tijdens een optreden van de muziekgroep Los Fabulosos Cádilacs.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief