Bad News
Fictief spel waarin je aan de hand van diverse technieken zelf nepnieuws maakt en verspreidt.
In de game ‘Bad News’ kruip je in de rol van een nepnieuwsmaker. Je leert de meest gebruikte manipulatietechnieken toe te passen door steeds keuzes te maken over het plaatsen van posts, blogs en reacties op sociale media. Het doel is om zoveel mogelijk volgers te vergaren en tegelijkertijd de geloofwaardigheid van de berichtgeving in stand te houden.
Alle situaties in de game zijn fictief en aangepast per doelgroep. Wel worden er referenties gemaakt naar echte gebeurtenissen. Elke techniek wordt in een apart level behandeld. De junior verse leert kinderen over drie belangrijke technieken: vermommen, emotie en manipulatie. De 14+-versie focust zich op een breder palet manipulatietechnieken: vermommen, emotie, polarisatie, complot, diskrediet en trollen.
‘Bad News’ is ontwikkeld door DROG en dient als psychologisch ‘vaccin’ tegen desinformatie. Door zelf nepnieuws te maken en technieken onder de knie te krijgen, bouw je een cognitieve weerstand op tegen desinformatie. Dit principe wordt de inoculatie theorie genoemd en is in een gezamenlijk onderzoek van DROG en Cambridge University effectief gebleken. Na het spelen van de game zijn mensen: 1) beter in staat de manipulatietechnieken in social media berichten te herkennen, 2) meer zeker over eigen beoordeling van berichten 3) minder bereid om manipulatieve content te delen.
Meer weten over de wetenschap achter het spel? DROG verwijst naar dit artikel van Behavioral Scientist.
Materialen
Voor meer achtergrondinformatie ten behoeve van de begeleiding van de game in een klassikale context, kan een handleiding worden gedownload. Verschillende onderdelen van de game en desinformatie als fenomeen worden nader toegelicht. Voor zowel de reguliere versie als de Junior-versie is een handleiding te downloaden.
Regulier (14+)
Junior (8-11 jaar)
Beoordeling
De onderwijs- en mediawijsheid deskundigen uit het BENEDMO netwerk waarderen de bruikbaarheid en de definities, mits de game gebruikt wordt als onderdeel van een verdiepende les om termen te duiden en leerdoelen te behalen: