Tools & methodes

07.09.2023

EDUbox: Nepnieuws

Journalistieke tips en tricks om nepnieuws te onderscheiden van betrouwbare informatie.

De EDUbox Nepnieuws is ontwikkeld door VRT, de Vlaamse Radio- en televisie omroeporganisatie. De EDUbox bevat opdrachten en videomateriaal en met daarin tips en achtergrondinformatie om nepnieuws te ontmaskeren. Als een echte nepnieuws-detective ga je aan de slag en leer je nepnieuws te onderscheiden van andere soorten nieuws. Journalisten van VRT laten zien hoe zij op de redactie werken en omgaan met misleidende informatie.

De Edubox kan op twee manieren worden gebruikt: online (als individueel leertraject) of fysiek (als zelfstandig groepswerk in de klas). In beide gevallen duurt de les naar schatting 2 uur. In de klas heb je 1 EDUbox per groepje van 3 tot 5 leerlingen nodig.

Materialen

Beoordeling

De onderwijs- en mediawijsheid deskundigen uit het BENEDMO netwerk waarderen de aansluiting op de doelgroep, leerdoelen, bruikbaarheid en competenties:

Lees hier over de totstandkoming van de database en de selectie van BENEDMO: De tien Mediawijsheid interventies.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief