Factchecks

25.09.2023

Netwerkconferentie BENEDMO: Doemdenken, domdenken, omdenken

Verdieping in het debat over complottheorieën en nieuwsmedia op 8 november van 13:00 - 18:00 bij Beeld & Geluid in Den Haag.

Meld je aan

Complottheorieën zijn vaak omschreven als ongefundeerd, bizar en potentieel gevaarlijk, volgens veel nieuwsbronnen. Maar in hoeverre kunnen we het nieuws zelf wel volledig vertrouwen? ‘Complotdenkers’ beschouwen zichzelf als kritische waarheidszoekers, een kenmerk dat zij delen met journalisten. Vooral gedurende de coronapandemie zijn deze twee groepen vaker en intensiever met elkaar in botsing gekomen. Rijst de vraag: zijn deze confrontaties onvermijdelijk? Hoe kunnen nieuwsmedia op een constructieve manier berichten over complottheorieën?

Op 8 november, van 13:00 tot 18:00, zullen gerenommeerde onderzoekers en journalisten diverse aspecten van dit vraagstuk belichten. Enkele sprekers zijn onder andere Tim Verheyden, Griet De Craen en Luc Van Bakel (VRT), Jaron Harambam en Hedwig te Molder (Vrije Universiteit Amsterdam), Maarten Keulemans (De Volkskrant), René Sommer (Pointer), Annique Mossou en Aiganysh Aidarbekova (Bellingcat), en Marieke Kuypers (Nieuwscheckers).

De conferentie wordt gehouden in Beeld & Geluid Den Haag en biedt een unieke kans om dieper in te gaan op deze relevante kwestie en biedt een platform voor discussies en inzichten.

Meld je aan.

 

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief