Factchecks

17.10.2023

September Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.
Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Oude en getrukeerde beelden bewijzen niet dat laserstralen bosbranden in Hawaï veroorzaakten

Door Factcheck.Vlaanderen

Online gaan beelden rond die zouden aantonen dat de bosbranden in Hawaï veroorzaakt werden door laserstralen van zogenaamde ‘directed energy weapons’. De berichten op sociale media impliceren dat de natuurbranden met opzet werden aangestoken door overheidsinstanties. Analyse van de beelden toont aan dat het gaat om misleidende video’s en afbeeldingen.

Factcheck: ja, de oppervlakte verwoest door natuurbranden in Europa neemt af

Door Knack

De Deense statisticus Bjorn Lomborg heeft op sociale media een grafiek gedeeld die moet aantonen dat de oppervlakte die getroffen wordt door bosbranden in Europa nu kleiner is dan het gemiddelde van de afgelopen decennia. De grafiek klopt, maar de conclusie die hij uit deze en soortgelijke grafieken trekt, rammelt. Klimaatverandering heeft wel degelijk invloed op bosbranden in Europa, blijkt uit studies en een rapport van de Europese Commissie.

Factcheck: nee, Oekraïense oud-minister van Defensie niet aan de Côte d’Azur gespot

Door Knack

Online circuleert een foto van de ontslagen Oekraïense minister van Defensie Oleksij Rezkinov op een jacht. Sommige socialemediagebruikers zien er een bewijs in dat de oud-minister een luxueus leventje aan de Côte d’Azur leidt. Het gaat echter om een oude foto, die in het Turkse Istanbul is genomen en die in 2020 op Facebook werd geplaatst.

Deze Nederlanders vechten voor Rusland

Door Pointer

Een groep Nederlanders in Rusland en Oekraïne verspreidt desinformatie voor het Kremlin. Via blogs, video’s en sociale media sturen ze Russische propaganda naar hun thuisland. Eén van hen, Pascal Hillebrand, vecht als soldaat mee in de Russische invasie, schrijft hij op sociale media. “Geen idee wat er komen gaat, maar één ding staat vast. Ik ga me geen krijgsgevangene laten maken.”

TikTok overspoeld met misinformatie over aardbeving Marokko

Door Pointer

Rampen zoals aardbevingen, overstromingen of natuurbranden zijn steevast een voedingsbodem voor mis- en desinformatie. Zo ook bij de aardbeving in Marokko van afgelopen weekend. Hieronder een overzicht van factchecks.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief