Nieuws

20.11.2023

(Mis)informatie in Verkiezingstijd – Beeld & Geluid

Op 22 november 2023 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. In de hoeveelheid aan (mis)informatie in verkiezingstijd kan het een uitdaging zijn om te bepalen hoe je jouw stem vormt. Hoe bepaal jij je stem?

Politieke partijen strijden voor jouw aandacht en stem met feiten, cijfers en meningen,  via diverse media – van traditionele televisie en radio tot sociale media. In deze stroom van informatie kan het lastig zijn om te bepalen hoe je op een doordachte manier jouw stem uitbrengt.

Beeld & Geluid heeft daarom in samenwerking met BENEDMO, Pointer, NPO Kennis, isdatechtzo.nl en Netwerk Mediawijsheid een tijdelijke tentoonstelling ontwikkeld in de vorm van een “pod” . Deze installatie richt de schijnwerpers op (mis)informatie in verkiezingstijd en hoe dit van invloed is op jouw keuzes. 

Hoe zie je of een bericht betrouwbaar is? Doe hier de kennisquiz!

 

 

 

 


Op
isdatechtzo.nl vind je aanvullende uitleg bij deze tentoonstelling, zoals video’s en handige tips die je kunnen bijstaan. Zo wordt onder andere behandeld hoe beeldvorming werkt, maar ook het kritisch beoordelen van cijfers, twijfel over wetenschap en de rol van desinformatie tijdens verkiezingen. Met deze verhalen, vol uitleg en tips, blijf jij de baas over je eigen standpunten.

Ook zal er op 22 november 2023 een factcheck marathon worden plaatsvinden waarbij Pointer, het AD, de regionale titels en Nieuwscheckers  samen de feiten zullen checken rondom uitspraken die tijdens de verkiezingscampagnes zijn gedaan. In de pod vind je al een aantal voorbeelden van niet kloppende verhalen die steeds weer terugkomen in verkiezingstijd.  

De installatie is te bewonderen tot 10 december 2023 in Beeld & Geluid in Hilversum. Tickets voor het museum zijn verkrijgbaar via deze link.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief