Nieuws

04.12.2023

Babbelbox

Spelkaarten om een breed scala aan misleidende informatie te herkennen en doorgronden.

Met de Babbelbox ‘Is ’t waar?!’ kunnen deelnemers op een laagdrempelige manier in gesprek gaan over nieuws en nepnieuws. Deze Babbelbox is het resultaat van het Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoeksproject ‘Fake News en ouders’ van Arteveldehogeschool.

Door middel van opvallende en waargebeurde situaties krijgen spelers inzicht in verschillende soorten nieuwsverhalen, variërend van waarheidsgetrouw tot misleidend of onwaar. Ze ontdekken de redenen achter de creatie en verspreiding van (nep)nieuws, evenals de mogelijke gevolgen ervan.

Niet alleen desinformatie, maar ook andere misleidende vormen zoals satire, propaganda en clickbait komen aan bod. Leerlingen leren het onderscheid en de samenhang tussen vormen begrijpen.

Materialen

De Babbelbox bevat diverse spelkaarten waarbij elke kaart één (nep)nieuwsverhaal bevat. De duur van het spel is flexibel en aan te passen naar eigen wensen. 


Beoordeling

De onderwijs- en mediawijsheid deskundigen uit het BENEDMO netwerk waarderen de definities, aansluiting op de doelgroep, en de werkvorm:

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief