Nieuws

04.12.2023

Catpark Game

Fictief spel waarin je leert trollen, manipuleren en polariseren.

Deze serious game leert de spelers om manipulatieve technieken en tactieken die worden gebruikt om mensen te misleiden, meer volgers te krijgen of maatschappelijke onrust te veroorzaken. In het spel is de speler net in een nieuwe stad gaan wonen en krijgt online het verzoek om mensen over te halen om tegen het kattenpark te zijn. De speler leert emotie en beeld te gebruiken om mensen te beïnvloeden. Verschillende personages in het spel leren de speler welke manipulatietechnieken en emoties te gebruiken. 

 

Catpark Game dient als psychologisch ‘vaccin’ tegen desinformatie. Door zelf nepnieuws te maken en technieken onder de knie te krijgen, bouw je een cognitieve weerstand op tegen desinformatie. Dit principe wordt de inoculatie theorie genoemd en is  in een gezamenlijk onderzoek van DROG en Cambridge University effectief gebleken. Na het spelen van de game zijn mensen:  1) beter in staat  de manipulatietechnieken in social media berichten te herkennen, 2) meer zeker over eigen beoordeling van berichten 3) minder bereid om manipulatieve content te delen.

Materialen

Klik hier om naar de game te gaan.

Beoordeling

De onderwijs- en mediawijsheid deskundigen uit het BENEDMO netwerk waarderen de bruikbaarheid:

 

Met betrekking tot de leerdoelen en competenties  stellen de deskundigen dat een deel van de beoogde leerdoelen worden behaald, maar dat voor optimaal gebruik ook begeleidende vaardigheden nodig zijn: 

 

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief