Nieuws

04.12.2023

Nieuws in de klas Nederland (Lesmodules)

Lespakketten om nieuws, desinformatie en meningsvorming onder de loep te nemen.

Nieuws in de Klas is een educatief project ontwikkeld door Mediawijs  voor leerlingen vanaf de derde graad basisonderwijs. In het kader van dit project zijn er drie lesmethodes ontwikkeld over nieuws en informatiegeletterdheid: ‘Nieuwsmakers, ‘Feitencheckers’ en ‘Opiniemakers’. Het overkoepelende doel van de drie lespakketten is het bevorderen van kritisch en bewust omgaan met nieuws en actualiteit. De drie lespaketten bestaan ieder uit vijf verschillende modules, die los van elkaar of opeenvolgend te gebruiken zijn. Elke module bevat video’s, opdrachten,  werkbladen, een presentatie en een handleiding. 

Met Nieuwsmakers leren de leerlingen wat nieuws is, hoe nieuws wordt geselecteerd en welke stappen worden ondernomen om tot een nieuwsverhaal of bericht te komen. Het doel is om zelf in de huid van de journalist te kruipen.

Met Feitencheckers gaan leerlingen aan de slag met de betrouwbaarheid van informatie. De rol en impact van algoritmen en desinformatie worden uitvoerig besproken. Leerlingen worden omgetoverd tot echte factcheckers.

Met Opiniemakers leren leerlingen over de impact van verschillende soorten informatie op onze meningsvorming. Zo leren ze wat drogredenen zijn, hoe ze een onderbouwde mening vormen en hoe ze om kunnen gaan met meningsverschillen.

Materialen

De materialen per module zijn te downloaden via de website van Mediawijs:

  1. Nieuwsmakers
  2. Feitencheckers
  3. Opiniemakers

Beoordeling

De onderwijs- en mediawijsheid deskundigen uit het BENEDMO netwerk waarderen aansluiting op de doelgroep en de  definities, bruikbaarheid, werkvorm,competenties en leerdoelen:

 

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief