Nieuws

04.12.2023

#Waarzeggers

Opdrachten om de werking van journalistiek te doorgronden en online informatiemanipulatie te herkennen.

#Waarzeggers is een initiatief van De Dag Vandaag en is mede mogelijk gemaakt door het SIDN Fonds. In vier blokken, ieder bestaande uit een aantal korte werkvormen, leren leerlingen over journalistiek en de mechanismen van online informatiemanipulatie en desinformatie op sociale media. Het doel van het lespakket is het versterken van de digitale weerbaarheid van leerlingen. Een rode draad in alle vier de blokken is het socratisch gesprek, een werkvorm waarbij leerlingen zich leren verplaatsen in diverse standpunten om zo tot nieuwe inzichten te komen. 

Het lespakket bevat diverse werkvormen waarmee de docent klassikaal of individueel met de leerlingen aan de slag gaat. Deze werkvormen zijn te gebruiken in combinatie met actuele nieuwsartikelen. Voor elke werkvorm is er een handleiding beschikbaar. Bij sommige werkvormen zijn explainervideo’s beschikbaar waarin journalisten en experts vragen over journalistieke onderwerpen beantwoorden. 

Materialen

Het materiaal bestaat uit een handleiding, werkbladen, slides, artikelen en vlogs. Vind alle materialen op de website van waarzeggers: https://waarzeggers.org/

Beoordeling

De onderwijs- en mediawijsheid deskundigen uit het BENEDMO netwerk waarderen aansluiting op de doelgroep en de  definities, bruikbaarheid, werkvorm en leerdoelen:

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief