Factchecks

18.12.2023

BENEDMO-factcheckdatabase: snel en eenvoudig factchecks vinden

De BENEDMO-partners lanceerden een factcheckdatabase die voortdurend up-to-date informatie bundelt uit meer dan 150.000 factchecks in 65 verschillende talen. Met de search-as-you-type interface krijg je zoekresultaten onmiddellijk te zien en kan je snel eerder geanalyseerde beelden en beweringen checken. De ‘fuzzy search’en ‘semantic search’-functionaliteiten zorgen er bovendien voor dat je ook zoekresultaten te zien krijgt zonder dat je daarvoor precieze zoektermen moet gebruiken.

Er zijn verschillende databases beschikbaar die factchecks verzamelen, zoals CLAIMSKG en CLAIMREVIEW. Deze bevatten echter vaak ‘vervuilde’ informatie en omvatten ook niet de content van belangrijke factcheckorganisaties zoals LeadStories en Reuters. De BENEDMO-factcheckdatabase aggregeert en filtert bestaande databases en factcheckwebsites tot één vlot doorzoekbare database. De database wordt om het uur vernieuwt, zodat gebruikers steeds de meest up-to-date informatie krijgen.

Eén van de belangrijkste verschillen met bestaande zoekmachines is de ‘semantic search’-functionaliteit. Zo kan je de database bevragen met stukken tekst, zonder dat er een exacte match moet zijn met de tekst van het artikel. Dat kan bovendien in verschillende talen, zonder automatische vertaling. De BENEDMO-factcheckfinder maakte daarnaast al gebruik van de database en deze ‘semantic search’-functionaliteit. Door de database te koppelen aan een meer traditionele zoekinterface kan je als gebruiker ook meer granulaire zoekopdrachten uitvoeren in de database.

Binnenkort zal je ook kunnen filteren op namen van personen of organisaties, thema’s (zoals het klimaat, covid, …) of het land van herkomst. Ook zal je meer informatie over de claim en rating kunnen terugvinden.

Ontdek hier de factcheckdatabase.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief