Factchecks

19.12.2023

November Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.
Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Video met dansende Israëli’s uit 2014 heeft niets te maken met het huidige conflict

Door Factcheck.Vlaanderen

Een video waarop dansende Israëli’s te zien zijn, die “Gaza is een kerkhof” zingen, circuleert op social media. Het zou een steunbetoging tonen voor het huidige offensief van Israël in de Gazastrook. Dat klopt niet. De beelden tonen een Israëlische betoging uit 2014 tegen een gemengd huwelijk en hebben niets te maken met het huidige conflict.

Geen bewijs voor toename van kanker door vaccins

Door Factcheck.Vlaanderen

De angst dat de coronavaccins kanker zouden veroorzaken is niet nieuw. Dat idee duikt regelmatig op en is al meermaals gefactchecked. In een artikel van De Andere Krant wordt deze claim opnieuw verspreid. Er is echter nog steeds geen bewijs voor. Uit cijfers van kankerregisters blijkt geen stijging van het aantal kankerdiagnoses.

“Pallywood”: de complottheorie die Palestijnen ervan beschuldigt acteurs in te huren om oorlogsslachtoffers te spelen

Door VRT NWS

Uit de Gazastrook komen de voorbije weken allerlei gruwelijke beelden van dode en gewonde Palestijnse burgerslachtoffers naar buiten. Op sociale media wordt echter beweerd, ook door Israëlische overheidsprofielen, dat Palestijnen beelden van slachtoffers zouden “in scène zetten”. Die beschuldigingen zijn vals, maar toch heeft deze “Pallywood”-complottheorie veel aanhangers. Een analyse van enkele prominente gevallen.

CHECK – Van hormonen tot drugs en PFAS: deze misleidende uitspraken over kraantjeswater doen de ronde op sociale media

Door VRT NWS

Al jaren gaan valse en misleidende uitspraken over de kwaliteit van ons kraanwater rond op sociale media. Zo zouden er hormonen in zitten die mannen vrouwelijke vormen geven, of zou het schadelijk zijn omdat het drugs, medicijnresten en PFAS bevat. Maar dat klopt niet. VRT NWS onderzocht drie van de meest voorkomende uitspraken.

CHECK – Wat weten we over hamas.com, de website waarop “Hamas pronkt met slachtoffers”?

Door VRT NWS

Online wordt de link naar een zogenaamde website van Hamas druk gedeeld. Heel wat mensen geloven of beweren dat de website met daarop gruwelijke beelden, door Hamas zelf beheerd wordt. Maar daar is geen enkel bewijs voor.

VN-resolutie bevat wel degelijk clausule over vrijlating gijzelaars – Nieuwscheckers

Door Nieuwscheckers

Nederlandse politici noemen als een van de redenen voor de Nederlandse onthouding van stemmen bij een VN-resolutie over de situatie in de bezette Palestijnse gebieden, dat deze geen of niet voldoende oproep bevatte tot het onmiddellijk vrijlaten van gijzelaars. Dat terwijl uit de tekst van de resolutie blijkt dat er wel degelijk een clausule is opgenomen die oproept tot de “onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle burgers die illegaal gevangen worden gehouden”.

Zo zie je dat de foto van Frans Timmermans met luxe hapjes in een vliegtuig, nep is

Door Nieuwscheckers

Op sociale media gaat een foto rond van GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans in een vliegtuig. Hij zit aan een tafeltje waarop luxe hapjes en drankjes staan uitgestald. Wie de foto nauwkeuriger bekijkt, ziet details die erop wijzen dat de foto nep is.

Factcheck: nee, dit klasgevecht vond niet plaats in Duitsland maar in Zuid-Afrika

Door Knack

Online circuleert een video waarin enkele leerlingen een klas op haar kop zetten. Een van de leerlingen springt zelfs op de rug van de leerkracht. Volgens socialemediagebruikers zou het gevecht in een Duitse klas hebben plaatsgevonden, maar dat klopt niet. De video werd in 2022 in een middelbare school in Zuid-Afrika gemaakt.

Factcheck: deze foto’s van Israëlische speurhonden zijn gegenereerd met behulp van artificiële intelligentie

Door Knack

Socialemediagebruikers delen beelden van honden getooid in Israëlische vlaggen. Ze beweren dat de beelden honden tonen die het Israëlische leger gebruikt om tunnels in Gaza op te sporen. Dat klopt niet. De beelden zijn gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief