Factchecks

25.01.2024

December Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.
Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Filmpje van Russische lasershow aan het front in Oekraïne is getrukeerd

Door Factcheck.Vlaanderen

Een filmpje dat online rondgaat, zou tonen hoe Russische soldaten aan het front in Oekraïne laserbeelden in de lucht projecteren op de dag van de Oekraïense strijdkrachten. Maar de achtergrondbeelden dateren al van voor de Russische invasie. De laserbeelden zijn er achteraf op gemonteerd.

Geen bewijs dat roomboter gezonder is dan margarine

Door Factcheck.Vlaanderen

Op sociale media beweert de lifestyleblog ‘Leef Bewust’ dat roomboter veel gezonder zou zijn dan margarine. Dat klopt niet als je naar het gehalte aan verzadigde vetzuren kijkt: dan is een margarine doorgaans gezonder. Vooral zachte margarines bevatten weinig verzadigde vetten. Maar in het bredere plaatje valt de claim moeilijk te checken, omdat talloze factoren ons voedingspatroon beïnvloeden.

Factcheck: dit filmpje van een man die in een supermarkt op varkensvlees plast is geënsceneerd

Door Knack

Op sociale media circuleert een video waarin een man in een supermarkt op varkensvlees lijkt te plassen. Volgens sommige socialemediagebruikers zou het gaan om een migrant. Maar het filmpje is geënsceneerd, en was als grap bedoeld.

Factcheck: nee, deze beelden tonen geen storm in Israël

Door Knack

Online circuleert een video van wat een zware storm in Israël zou zijn. Socialemediagebruikers geloven dat het gaat om een storm in Israël en zien het als een vorm van wraak voor de huidige oorlog in Palestina. Dat klopt niet. De beelden tonen een storm in de historische stad Mekka, in Saudi-Arabië, deze zomer.

CHECK – Ja, een Israëlisch bouwbedrijf plaatste advertenties met “strandhuis in Gaza” online

Door VRT NWS

Online gaan advertenties van een Israëlische projectontwikkelaar die bouwplannen in Gaza promoot, viraal. Veel mensen twijfelen aan de echtheid van de beelden. Maar ze zijn echt. Het bouwbedrijf bevestigt aan VRT NWS dat het de campagne online plaatste, maar stelt dat het om “satire” gaat. Tegelijk meldt het bedrijf wel voorstander te zijn van het idee.

CHECK – Neen, Brussels Airport verkoopt geen achtergelaten bagage tegen spotprijzen

Door VRT NWS

Via Facebookadvertenties die honderdduizenden mensen bereikten, doen oplichters zich voor als de luchthaven Brussels Airport. Voor een klein bedrag kan je zogezegd koffers aankopen die door reizigers zijn achtergelaten en nooit meer opgehaald. Maar wie op dat aanbod ingaat, krijgt nooit iets te zien en hangt vast aan een duur abonnement: het gaat om oplichting. Brussels Airport legt in een reactie uit waarom het bericht niet kan kloppen.

We weten niet hoe goed Nederlanders zijn in het herkennen van nepnieuws

Door Nieuwscheckers

Nederlanders zijn goed in het herkennen van nepnieuws, meldde het CBS begin november. Dat blijkt nepnieuws, want het CBS heeft dat helemaal niet onderzocht. Vooralsnog weten we niet hoe goed Nederlanders zijn in het herkennen van nepnieuws, want onderzoek hiernaar ontbreekt.

Visa-kaart met gratis geld voor asielzoekers is feitelijk een betaalpas voor leefgeld

Door Nieuwscheckers

Op 11 november twitterde Geert Wilders dat asielzoekers een Visa-kaart met gratis geld krijgen, terwijl miljoenen Nederlanders het financieel moeilijk hebben. Deze tweet is misleidend, want het gaat om een nieuwe betaalpas waarmee asielzoekers zaken als eten, zeep en tandpasta kunnen kopen.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief