Research

26.01.2024

Paper: Mistakenly misinformed or intentionally deceived?

Burgers zien desinformatie als een grote bedreiging, vooral tijdens crisissituaties zoals de Russische invasie van Oekraïne. Dit onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en mede mogelijk gemaakt door BENEDMO, toont aan dat deze desinformatie voornamelijk wordt gezien als het resultaat van opzettelijke misleiding, waarbij Russische bronnen vaker worden geassocieerd met desinformatie dan Oekraïense of Westerse media.

Door: Michael Hameleers, Marina Tulin, Claes de Vreese et al.

**Lees het paper: Mistakenly misinformed or intentionally deceived?**

In onze huidige informatielandschap, die gekenmerkt wordt door een hoge mate van wantrouwen in de gevestigde orde en officiële communicatie, wordt desinformatie als een belangrijke bedreiging gezien door burgers. Dit geldt zeker ten tijden van crisis en oorlogen, waarbij desinformatie onlosmakelijk wordt verbonden met de informatievoorziening.

Het probleem is echter dat percepties over de mate van desinformatie vaak onevenredig of ongeïnformeerd is, dat kan grote gevolgen hebben voor het vertrouwen in (echte) informatie of de de-escalatie van conflicten. Om te onderzoeken in hoeverre burgers bezorgd waren over desinformatie ten tijden van de Russische invasie van Oekraïne, is er in kader van dit onderzoek een grootschalige survey uitgezet in 19 verschillende landen (N = 19,037).

In lijn der verwachtingen toont het onderzoek aan dat burgers geneigd zijn om de informatievoorziening omtrent de oorlog te associëren met desinformatie. Opvallend is dat zij eerder geneigd zijn deze desinformatie te zien als een gevolg van bewust misleidende en doelgerichte manipulatie dan een gebrek aan expertise of toegang tot het conflictgebied. Russische bronnen werden vaker in verband gebracht met desinformatie dan Oekraïense bronnen of westerse media, maar deze associaties waren sterk afhankelijk van de standpunten van een land ten opzichte van de oorlog. De bevindingen van het onderzoek laten zien dat desinformatie het meest wordt gezien als een gevolg van bewuste misleiding, en dat desinformatie voornamelijk wordt geassocieerd met de vijand.

**Lees het paper: Mistakenly misinformed or intentionally deceived?**

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief