Nieuws

10.03.2024

Februari Factchecks

BENEDMO zorgt voor een doorlopende inbreng van factchecks afkomstig van diverse partners. Deze factchecks worden gebundeld in een maandelijks overzicht.
Voor meer factchecks en uitleg kan je terecht bij de factcheck-partners van BENEDMO: Knack, VRT NWS, Nieuwscheckers, Pointer en Factcheck.Vlaanderen. Contacteer ons via [email protected]

Beelden van de ontdekte tunnel in de Chabad-synagoge (screenshots uit video van @FrumTikTok op X)

Tunnel onder synagoge heeft niks te maken met kindermisbruik

Door Nieuwscheckers

Video’s van onrust rondom een recent ontdekte tunnel onder een Chabad-synagoge in New York zijn veel gedeeld op sociale media. Daarbij gebruiken een aantal accounts deze beelden onterecht om ongefundeerde en antisemitische complottheorieën te verspreiden, waaronder valse claims dat de tunnel gebruikt werd voor kindermisbruik. In werkelijkheid is de tunnel het gevolg van een intern conflict binnen de Chabad-Lubavitch geloofsgemeenschap.

Vechtpartij tussen scholieren in Beveren gaat viraal in India en Nederland

Door Factcheck.Vlaanderen

Op sociale media gaat een video viraal waarin een vechtpartij te zien is tussen twee meisjes. Het zou gaan om een vechtpartij tussen “Afrikaanse en Aziatische migranten” in Nederland. Dat klopt niet. De beelden dateren van 2022 en tonen een gevecht tussen middelbare scholieren in Beveren. In India ging de video al eens eerder viraal met een verkeerde context.

Nee, coronavaccins veroorzaken geen Long Covid

Door Factcheck.Vlaanderen

Op sociale media en alternatieve nieuwsblogs wordt geopperd dat de coronavaccins Long Covid zouden veroorzaken. Daar is geen bewijs voor: grote onderzoeken tonen aan dat wie ondanks vaccinatie toch besmet wordt met Covid19, net meer beschermd is tegen Long Covid.

Factcheck: nee, deze video is geen bewijs voor ‘gekloonde baby’s’

Door Knack

Op sociale media circuleert een video van een vrouw in doktersjas. De voice-over en socialemediagebruikers beweren dat de beelden het bewijs zijn voor het bestaan van gekloonde baby’s. Dat klopt niet. De beelden komen uit een video van een Braziliaanse influencer. Het gaat om een realistische pop en geen echte baby.

Factcheck: nee, deze video toont geen voedselhulp aan Gaza die wordt weggegooid

Door Knack

Op sociale media circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe voedselhulp voor Gaza zou weggegooid worden, omdat de houdbaarheidsdatum van het voedsel overschreden is. Dat klopt niet. De beelden werden niet in Gaza maar in Saudi-Arabië gemaakt. De plaatselijke overheid zette ze al in 2016 online. Rot kippenvlees uit 25 vrachtwagens werd toen in de woestijn begraven.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief