Factchecks

27.03.2024

FactRank tool – Textgain

Tool gericht op journalisten, factcheckers en onderzoekers. FactRank is een gratis tool die uit verslagen van parlementaire debatten en uit andere Nederlandstalige teksten automatisch beweringen filtert die een factcheck waard zijn.

FactRank rangschikt beweringen op volgorde van ‘checkwaardigheid’: bovenaan staan beweringen die zowel feitelijk zijn als maatschappelijk relevant. FactRank laat ook toe om eigen tekst in te voeren en te laten doorzoeken op checkwaardige beweringen. De tekst wordt opgesplitst in individuele beweringen waarvan de checkwaardigheid wordt beoordeeld. Ook kijkt FactRank of het een bewering kan matchen aan een reeds gepubliceerde factchecks in Knack, Factcheck Vlaanderen en Nieuwscheckers.

Factcheckers, journalisten, onderzoekers en anderen kunnen FactRank op verschillende manieren gebruiken:

  • als tool om efficiënt grote aantallen beweringen te doorzoeken op bruikbaarheid voor een factcheck. Vul een zoekterm in, selecteer een land (🇧🇪/🇳🇱), een periode, etc.
  • als database van beweringen die zijn gecheckt door Knack, Factcheck Vlaanderen en Nieuwscheckers.
  • als tool om Nederlandstalige teksten (bijvoorbeeld interviews of speeches) die u zelf invoert te doorzoeken op beweringen die het checken waard zijn.
  • ten slotte biedt FactRank de unieke mogelijkheid om op trefwoord te zoeken in bijvoorbeeld de ondertitels van de VRT-actualiteitsprogramma’s Terzake en De Afspraak of in tweets van alle Nederlandse en Vlaamse parlementsleden.

Ga naar FactRank

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief