Factchecks

27.03.2024

Name variants generation and search tool – Bellingcat

Tool gericht op journalisten, factcheckers en onderzoekers. Deze tool doorzoekt veelvoorkomende variaties van een wettelijke naam en is ontwikkeld door Bellingcat.

Het is vaak nuttig om bij online onderzoek naar een individu niet alleen te zoeken naar de volledige wettelijke naam, maar ook op verschillende varianten zoals tweede namen of bijnamen. Deze zoektool toont alle zoekresultaten die exact overeenkomen met een van de opgegeven namen, wat tijdrovende handmatige zoekopdrachten elimineert voor onderzoekers.

Daarnaast worden ook aanvullende plausibele alternatieve vormen van de naam voorgesteld, en kunnen onderzoekers snel varianten toevoegen of verwijderen terwijl ze de relevante zoekresultaten in realtime zien bijwerken. Op deze manier kunnen ze snel alle varianten filteren die te algemeen zijn of te obscuur om interessante resultaten op te leveren.

De tool is momenteel beschikbaar op GitHub.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief