Initiatieven

29.04.2024

Be Election Smart Campagne

Met de naderende Europese Parlementsverkiezingen van 2024 zullen miljoenen Europeanen via hun stem een cruciale bijdrage leveren aan de toekomst van de Europese democratie. Tegelijkertijd zijn er wijdverspreide desinformatiecampagnes gedetecteerd die bedoeld zijn om het verkiezingsproces in de hele EU te ondermijnen. De 'Be Election Smart' campagne van EDMO draagt bij aan het maken van weloverwogen keuzes en het beschermen van de integriteit van het democratische proces.

Als reactie op deze dringende uitdaging brengt EDMO samen met de EDMO hubs ‘Be Election Smart’. Deze campagne zal zes weken duren en heeft als doel Europese burgers te ondersteunen en te navigeren door het informatielandschap rondom de Europese parlementsverkiezingen.

Elke maandag worden er praktische tips aan dit overzicht toegevoegd om burgers te ondersteunen bij de beoordeling van informatie op het vlak van feitelijkheid en betrouwbaarheid. Op die manier helpt de campagne om geïnformeerde beslissingen te nemen en de integriteit van het democratische proces te waarborgen.

Wees alert bij emotionele content

Desinformatie roept vaak een sterke emotionele reactie op. Op een moment van verontwaardiging, opwinding of ongeloof ben je sneller geneigd het te delen. Alleen omdat iets viraal gaat, betekent niet dat je het meteen moet geloven en delen.

Sociale media maken het gemakkelijk om informatie snel te delen met grote groepen mensen.  Bots en nepaccounts maken daar gebruik van om desinformatie snel bij veel mensen onder de aandacht te brengen.

Tips en tricks

  • Zo verspreiden trollen nepnieuws – isdatechtzo.nl:  in deze video zie je hoe trollenlegers en nepaccounts worden ingezet om desinformatie snel te verspreiden, door in te spelen op emoties en algortimes. 
  • Waarom geloven we nepnieuws? – Isdatechtzo.nl: Margriet Sitskoorn is hoogleraar Klinische Neuropsychologie en legt uit waarom het voor mensen zo moeilijk is om onderscheid te maken tussen echt nieuws en nepnieuws. En welke rol emotie hierbij speelt.
  • Hoe herken je trollen? – op mediawijs.be krijg je tips om trollen en nepprofielen te herkennen. 

Lees verder dan de kop

Krantenkoppen zijn gemaakt om je aandacht te trekken maar vertellen niet het hele verhaal. Hetzelfde geldt voor een korte post op sociale media. Als het ongeloofwaardig klinkt, is het dat waarschijnlijk ook. Lees dus het hele verhaal en niet alleen de kop.

Clickbait koppen en posts kunnen opzettelijk misleidend zijn. Deze zijn bedacht om sterke emoties op te wekken en mensen aan te zetten tot delen.

Tips en tricks

Lees goed het hele bericht – Isdatechtzo.nl: Hoe check je een bericht? Isdatechtzo.nl biedt 6 tips waar je op kan letten.

Hoe check je online informatie> – mediawjs.be: stappenplan om je te helpen om de betrouwbaarheid van nieuws of een bericht te bepalen.

Let op voor beeld- en audiomanipulatie

Enkele muisklikken volstaan vandaag om beelden te bewerken. Als je een video ziet van een publiek figuur die iets sensationeels zegt, wees je er dan van bewust dat het misschien gemanipuleerd is.

Technologieën op het gebied van artificiële intelligentie kunnen afbeeldingen of video’s maken die echt op mensen lijken, maar volledig nep zijn. Hieronder vallen ook ‘deepfake’ video’s. Bekijk online foto’s en video’s met een kritische blik, vooral als deze sterke emotionele reacties oproepen.

Tips en tricks

Prebunking AI-generated disinformation ahead of EU elections (Engels): Lees meer over het gebruik van AI in desinformatie.

CHECK – Nepbeelden gemaakt met artificiële intelligentie veroveren het internet: zo kan je zien wat echt is en wat niet: Hoe kan je AI-gegenereerde beelden herkennen?

Je gelooft je eigen ogen toch wel? Zo werkt deepfake – Isdatechtzo.nl: Deepfake: Theo Gevers, hoogleraar Computervisie aan de Universiteit van Amsterdam legt in een video uit wat deepfake precies is en waarvoor het wordt gebruikt. Ook geeft hij tips waar je op kan letten om deepfake te kunnen herkennen. 

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief