Factchecks

21.06.2024

Rol voor BENEDMO in rijksbrede aanpak desinformatie: versterking van Factchecking en Mediawijsheid

Het kabinet presenteerde dinsdag 18 juni een pakket van nieuwe maatregelen om desinformatie tegen te gaan, met als doel de verspreiding van desinformatie aan te pakken en de online weerbaarheid van mensen in Nederland tegen desinformatie te versterken. BENEDMO speelt hierin een cruciale rol.

Stimuleren factchecking

Het BENEDMO-consortium ontvangt een aanvullende subsidie om het factcheckersnetwerk in Nederland te versterken. Met deze steun onderzoekt BENEDMO potentiële financieringsmodellen die de onafhankelijkheid van factcheckers kunnen waarborgen. Ook wordt de samenwerking tussen factcheckers en grote digitale platformen onderzocht en worden factcheck initiatieven gestimuleerd.

Vergroten van de weerbaarheid tegen desinformatie 

Het kabinet zet zich daarnaast in voor de versterking van mediawijsheid in de maatschappij, en benoemt de sleutelrol die BENEDMO, in samenwerking met onder meer Netwerk Mediawijsheid, DichterBijNieuws en IsDatEchtZo, speelt.

BENEDMO blijft zich inzetten om de weerbaarheid van burgers tegen desinformatie te vergroten en de kennisontwikkeling over de problematiek en effectieve aanpak te bevorderen.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief