Nieuws

23.07.2024

United against disinformation: EDMOeu in cijfers

Als een van de 14 nationale en multinationale Hubs in het kader van het European Digital Media Observatory (EDMO), maakt BENEDMO deel uit van een unieke professionele community die actief is in alle EU-lidstaten en Noorwegen. Bij de lancering van EDMO in juni 2020 was de missie duidelijk: de oprichting van een interdisciplinair grensoverschrijdend netwerk dat Europa’s begrip van en collectieve inspanningen tegen online desinformatie zou vergroten. Wat volgde in de volgende vier jaar was een opmerkelijke reis, het samenbrengen van duizenden relevante actoren in een snel groeiende omgeving die gemeenschappen in heel Europa heeft verbonden en empowered. Voor België en Nederland maakt BENEDMO deel uit van dit netwerk toen het zijn activiteiten startte in 2023.

Desinformatie werkt snel en grootschalig – maar ons netwerk ook. Zowel op centraal
niveau bij EDMOeu, maar ook in de 14 EDMO Hubs, onderstrepen de reikwijdte, het bereik en het aanpassingsvermogen van de activiteiten en output op het gebied van factchecking, digitale mediageletterdheid, onderzoek en beleidsanalyse de belangrijke rol die deze gemeenschap heeft ingenomen in de grotere inspanning om het antwoord van onze samenlevingen op desinformatie te verbeteren, ook in tijden van onvoorziene crisissen.

De selectie van cijfers hieronder geeft een overzicht van wat ons netwerk tot nu toe heeft bereikt op zijn kernactiviteiten. Terwijl we kijken naar het volgende hoofdstuk van
EDMO, dienen deze cijfers ook als een inspirerende visualisatie van wat dit relatief
jonge netwerk kan bereiken en waarom het van cruciaal belang is dat het zijn werk voortzet.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief