Nieuws

04.12.2024

BENEDMO ondersteunt nieuwe EDUbox voor het voortgezet onderwijs rond nepnieuws

Journalistieke tips en tricks voor het voortgezet onderwijs om nepnieuws te onderscheiden van betrouwbare informatie.

De EDUbox is een gratis lespakket van de Vlaamse publieke omroep VRT, ontworpen voor het voortgezet onderwijs. Deze editie gaat over nepnieuws, terwijl eerdere edities uiteenlopende maatschappelijke thema’s behandelden, zoals duurzaamheid, migratie en kunstmatige intelligentie. 

Jongeren worden tegenwoordig overspoeld met informatie. Nieuws en actualiteit verspreiden zich razendsnel via allerlei kanalen, van TikTok en Instagram tot andere sociale media. Maar hoe weet je of wat je ziet en leest echt is, of nep? En nog belangrijker: hoe herken je nepnieuws?

Met de EDUbox Nepnieuws gaan jongeren zelf aan de slag met deze vragen. Ze ontdekken het verschil tussen misleidende informatie en nepnieuws en leren hoe ze nepnieuws kunnen ontmaskeren met behulp van een duidelijke checklist. Vervolgens passen ze deze kennis direct toe in een interactieve tool, waarin ze nieuwsberichten beoordelen als waar of onwaar. Een leerzame en praktische manier om kritisch om te gaan met de stroom aan informatie! Het interactieve lespakket zit boordevol informatie en kennis van experts, dat leerlingen kritisch leert omgaan met wat ze online tegenkomen. 

Aan de slag met de EDUbox Nepnieuws 

De EDUbox Nepnieuws is beschikbaar als downloadbare pdf en interactieve website. Ideaal lesmateriaal dus voor zelfstandig groepswerk in de klas. Daarnaast kan de leerling er ook zelfstandig mee aan de slag. Elke EDUbox is voorzien van een handleiding voor leerkrachten met extra informatie en voorstellen tot differentiatie.

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je in de catalogus op de  website van VRT

De EDUbox Nepnieuws: Jouw checklist bij misleidende informatie is een initiatief van VRT in samenwerking met de Arteveldehogeschool, Mediawijs, imec en Benedmo, een Vlaams-Nederlands expertisenetwerk rond desinformatie en factchecken, gefinancierd door de Europese Unie.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief