Nieuws

10.01.2025

BENEDMO bezorgd over beslissing Meta om samenwerking met externe factcheckers stop te zetten

Eerder deze week maakte Mark Zuckerberg, CEO van Meta, bekend dat het bedrijf stopt met de samenwerking met externe factcheckers in de Verenigde Staten. Ter vervanging wordt een systeem opgezet van gebruikers-gedreven ‘community notes’. BENEDMO betreurt deze ontwikkeling en de uitlatingen van Zuckerberg die factchecken in verband brengen met censuur.

Factchecken staat niet haaks op vrijheid van meningsuiting, maar kan juist bijdragen aan het publieke debat. Het ondersteunt een publiek debat dat gebaseerd is op feiten en correcte informatie, wat essentieel is voor een goed functionerend democratisch proces. Het stopzetten van de samenwerking met factcheckers is een stap terug in het aanpakken van desinformatie op socialemediaplatformen. 

Erkende factcheck-organisaties werken volgens strenge professionele normen gebaseerd op absolute transparantie en onpartijdigheid. Een community notes systeem, dat niet met standaarden, procedures en verantwoording werkt, biedt geen passend alternatief, maar is eerder een complementair instrument. Meta ontloopt met haar maatregel in de Verenigde Staten haar verantwoordelijkheid om een betrouwbaar digitaal publiek debat te ondersteunen en beperkt de toegang van burgers tot accurate en feitelijke informatie. Meta heeft aan nieuwsplatform Politico verklaard dat het de huidige samenwerking met factcheckers in Europa vooralsnog niet stopzet.  

Tegen de achtergrond van het nieuwe Meta-beleid in de Verenigde Staten roept BENEDMO op tot alertheid en vraagt het aan alle betrokken partijen van alle niveaus in Europa om de aanpak van desinformatie te blijven steunen en versterken. We moedigen stakeholders aan om te benadrukken dat factchecking geen censuur is, om financiering voor factchecking-initiatieven en wetenschappelijk onderzoek naar factchecking te blijven ondersteunen, en oplossingen te verkennen en te implementeren om strategische autonomie ten opzichte van buitenlandse big tech te versterken. Daarnaast pleiten we voor het waarborgen van verantwoordelijkheid van grote platforms door een strikte handhaving van de Europese Code of Practice tegen desinformatie (onderdeel van de Digital Services Act).

Literatuurlijst 

Voor meer informatie en achtergrond.

  • Statement EDMO (the European Digital Media Observatory)

Statement van EDMO over Meta’s beslissing om het ‘Third Party Fact-Checking Program’ te beëindigen in de VS. 

 

  • Statement EFCSN (European Fact-Checking Standards Network)

Statement van EFCSN over Meta’s beslissing om het ‘Third Party Fact-Checking Program’ te beëindigen in de VS. 

 

  • Artikelen IFCN (International Fact-checking Network)

In reactie op Meta’s beslissing om het ‘Third Party Fact-checking Program’ te beëindigen in de VS:

 

  • Wereldkaart third-party factcheckers Meta

Overzicht van onafhankelijke derde partijen die Meta helpen bij het uitvoeren van fact-checks.

 

  • Nieuwsberichten

Nieuwsberichten uit Nederland en België waarin BENEDMO-partners reageren op de aankondiging van Meta

 

  • Wetenschappelijke artikelen 

Onderzoeksartikelen over de betrouwbaarheid van Community Notes en Crowdsourced Fact-checking. Onderzoek suggereert dat community notes een waardevolle aanvulling kunnen vormen op traditionele fact-checking. Ze worden vaak als bijzonder betrouwbaar ervaren. Toch zijn er belangrijke beperkingen, zoals mogelijke vooringenomenheid en trage reactietijden. Hoewel verder onderzoek nodig is, wijzen de eerste bevindingen erop dat community notes vooral gezien moeten worden als een aanvulling, niet als een vervanging voor fact-checking.

 

  •  Interview Nobelprijs winnares Maria Ressa (Filipijnen)

Maria Ressa talk on Meta scraping fact-checking program in the US (via youtube) op online mediaplatform Rappler. 

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief