‘Als het op Facebook staat is het waar’: BENEDMO Masterclass tijdens de Dutch Media Week

Beeld & Geluid Den Haag

Workshop online verificatie op 4 oktober 2022
In het kader van de Dutch Media Week organiseerde BENEDMO op 4 oktober een Masterclass Online Verificatie voor HBO-studenten bij Beeld & Geluid Den Haag. Tijdens deze masterclass leerden de studenten op interactieve wijze op welke manieren ze met desinformatie in aanraking komen. Daarnaast ontdekten ze in spelvorm wat voor technieken er zijn om onjuiste en gemanipuleerde informatie op te sporen. Aan de hand van korte presentaties en interactieve quizzes, gegeven door trainers van Bellingcat, Nieuwscheckers en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, gingen de studenten op praktische wijze aan de slag. Het doel was om de studenten inzicht te geven van desinformatie in hun eigen leven en om ze een aantal concrete verificatie technieken te laten gebruiken. Daarnaast leerden ze ook over professionele toepassingen om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan, zoals Nieuwscheckers en Bellingcat dat doen.

De masterclass werd gegeven door drie deskundigen die werken bij partner-organisaties van BENEDMO:

  • Luuk Ex: journalist en dataonderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, die onlangs onderzoek deed naar het gebruik van het woord ‘nepnieuws’ op het platform TikTok.
  • Annique Mossou: trainer en researcher voor Bellingcat, een onafhankelijk internationaal collectief van onderzoekers en burgerjournalisten dat met behulp van open sources en social media onderzoek doet naar verschillende onderwerpen over conflicten, misdaad en mensenrechtenschendingen.
  • Leon Pauw: factchecker voor Nieuwscheckers, een factcheck-initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden, met als missie om het publiek te helpen om (online) nieuws en informatie op waarde te schatten.

Bekijk al onze evenementen.

04.10.2022

EN

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief