BENEDMO-conferentie 30 september 2022
KU Leuven Campus Sint-Jacob, Antwerpen
Desinformatie in tijden van conflict
Vrijdag 30 september van 13.00 – 18.00 (inclusief borrel)
KU Leuven, Antwerpen
Deelname is kosteloos
The Ghost of Kyiv, acteurs in Boetsja, denazificatie…De oorlog in Oekraïne illustreert hoe een conflict wereldwijd voer kan zijn voor desinformatie en propaganda. Ook elders gaan conflictsituaties hand in hand met een stroom aan nepnieuws, en terwijl factcheckers een dam vormen tegen deze stroom, zijn zij op hun beurt mikpunt van intimidatie. Experts en ervaringsdeskundigen nemen je tijdens diverse sessies mee in de wereld van desinformatie en conflict.
Programma
Moderator: Jan Jagers, managing director van deCheckers
13.00
Inloop en koffie
13.30
Korte intro over het BENEDMO-project en inzichten uit Nederlandstalige factchecks over de oorlog in Oekraïne. Voertaal van het panel is Engels.
14:00
Panel over desinformatie in tijden van conflict. Drie experts delen hun inzichten en ervaringen over de relatie tussen conflict en desinformatie, telkens voor een verschillende regio.
Natalia Kadenko (TU Delft) over desinformatie en fact-checking tijdens de oorlog in Oekraïne.
Dr. Kadenko is postdoctoraal onderzoeker in Cybersecurity Governance aan de TU Delft. Ze behaalde haar doctoraat over internationale systemen en globale ontwikkeling aan de Nationale Universiteit van Kiev, Oekraïne. Ze is geïnteresseerd in desinformatie, discoursanalyse en ‘fake news’.
Julian Kuttig (UGent) over de politiek van online geruchten en (des)informatie in Bangladesh.
Dr. Kuttig is postdoctoraal onderzoeker aan de UGent. Zijn onderzoeksgebied is de overlap tussen gezag, ordehandhaving en geweld. Hij deed hiervoor etnografisch onderzoek in stedelijke gebieden in Bangladesh. In recent onderzoek gaat hij in op de uitdagingen van desinformatie in gewelddadige conflicten.
Orna Young (FactcheckNI) over fact-checking in een verdeelde samenleving: Noord-Ierland.
Dr. Young is de Executive Director van FactCheckNI, een factcheck-organisatie in Belfast die ook trainingen in kritisch denken aanbiedt. De organisatie werd opgericht naar aanleiding van haar onderzoek over de rol die sociale media spelen bij spanningen tussen gemeenschappen en bij protesten in Noord-Ierland.
15.30
Breakout Rooms
- Room 1 – Show & Tell
Van oorlogsbeelden verifiëren tot propaganda analyseren op social media. Laat je inspireren door sessies van professionals uit het veld! OSINT & de oorlog in Oekraïne – Annique Mossou (Bellingcat)
De kracht & beperkingen van OSINT – Brecht Castel (Knack)
De 360° aanpak van de DDT-cel (Data, Desinformatie en Technologie) van VRT – Luc Van Bakel (VRT)
Desinformatie bij gebrek aan transparantie – Amra Dorjbayar (VRT)
Telegram en digital methods – Tom Willaert (VUB)
Antisemitisme op Twitter – Elizabeth Cappon (Textgain) & Peter Burger (Nieuwscheckers) - Room 2 – Workshops over online polarisering
Hoe om te gaan met kritiek en trollen, complottheorieën, nepnieuws of extremistische content in de digitale wereld? Kom erachter in de workshops over online polarisering!Slim omgaan met trollen, hartluchters, meelezers en meer – Michaël Opgenhaffen (KUL)
Reageren met feiten: factchecks op sociale media – Jan Jagers (deCheckers)
De impact van extremistische content op mentaal welzijn: tips & tricks – Olivier Cauberghs (Textgain)
Omgaan met complotdenken: project ‘What’s New’ – Bert Pieters (Mediawijs)
Ervaringen als onderzoeker – Annique Mossou (Bellingcat)
17.30
Desinforum
Netwerkmoment met drankje en hapje.