Factchecks

27.03.2024

Factchecktools voor het brede publiek

Binnen de BENEDMO samenwerking is een breed scala aan factchecktools ontwikkeld, die zowel voor factcheckers, journalisten als het brede publiek bedoeld zijn.

Dit artikel focust op de tools die op een toegankelijke manier door het brede publiek gebruikt kunnen worden, van een Chrome plug-in om snel bestaande fact-checks te vinden tot uit een uitgebreide database. Hieronder gaan we dieper in op deze tools.

Browser plugin to search for Dutch/Flemish fact-checks

Met deze tool kan je een claim snel doorzoeken op bestaande fact-checks. Als een stuk tekst gemarkeerd is, kan je op deze tool plug-in klikken. Vervolgens zal de tool in een Nederlands/Vlaamse database zoeken naar semantisch relevante fact-checks en deze rechtstreeks tonen. Zo kan je eenvoudig zoeken naar een bestaande fact-check, of je dat nu doet om claims te vinden of om de nieuwswaarde ervan te evalueren. Je kan de extensie toevoegen aan je Chrome-browser op benedmo-fact-check-finder.

Aggregated database of Dutch and international fact checks

De BENEDMO Factcheck Database is een gecentraliseerde database om feiten te controleren. De database is ontworpen om informatie uit meerdere erkende bronnen te verzamelen en te vergelijken om zo foutieve  informatie te ontkrachten.

Er bestaan vandaag verschillende factcheck-databases, maar deze zijn vaak niet up-to-date of omvatten geen bronnen als Reuters en Lead Stories. Soms bevatten ze zelfs SPAM-achtige informatie. De BENEDMO factcheck database verzamelt en ruimt meerdere bronnen op en maakt ze direct doorzoekbaar aan de handl van traditioneel zoeken op trefwoorden en een innovatieve semantische zoektechniek die taaloverschrijdend werkt.Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief