Nieuws

30.03.2023

Factchecking Day terugblik

Naar aanleiding van International Factchecking Day blikken we graag terug op enkele inzichten en resultaten van de afgelopen 6 maanden.

In oktober 2022 publiceerde BENEDMO haar eerste trendrapport over de factchecks van de consortiumpartners. Daarin reflecteerden we op het eerste werkingsjaar van BENEDMO (september 2021 – augustus 2022) en zoomden we in op checks rond de oorlog in Oekraïne.

Sindsdien (september 2022 – februari 2023) publiceerden de factcheckpartners van BENEDMO samen intussen 249 nieuwe factchecks. Knack, Nieuwscheckers, Pointer, VRT NWS en Factcheck.Vlaanderen namen beweringen over allerhande thema’s onder de loep, waarbij vaccinaties, de oorlog in Oekraïne en het klimaat ondertussen klassiekers zijn voor online desinformatie.

De afgelopen maanden gaven ook specifieke gebeurtenissen aanleiding tot nepnieuws. Voorbeelden hiervan zijn het World Economic Forum in Davos en de aardbevingen in Syrië en Turkije.

Naast deze factchecks werkten de consortiumpartners ook samen in journalistieke projecten omtrent desinformatie. Zo publiceerde BENEDMO in november een rapport dat desinformatie gebaseerd op de zogenaamde Pfizer papers analyseert. Recent ook sloegen Nederlandse factcheckers de handen in elkaar tijdens een factcheckmarathon naar aanloop van de Provenciale Staten-verkiezingen.

Vanuit academisch oogpunt stelden Michael Hameleers en Marina Tulin van de Universiteit van Amsterdam wetenschappelijk onderbouwde tips voor om de effectiviteit van factchecks te versterken. Benieuwd naar hun bevindingen en hoe je dit in de praktijk kan omzetten? Volg op 20 april de webinar Making Fact-Checks Work. Gratis inschrijven doe je hier.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief